Zdravé bruško, zdravý mozog

16.07.2018


Každý človek, ktorý má fyzické telo, by mal rozumieť základom jeho fungovania. Predovšetkým by si mal položiť otázku, prečo prijíma potravu a čo sa s ňou v tele deje. Keď si na ňu dokážem odpovedať, začne si uvedomovať podstatu zdravia, ale i chorôb.

Konzumácia jedla je nevyhnutná - väčšina foriem života na tejto planéte potrebuje pre svoju existenciu prijímať určitý druh potravy a väčšina ľudí, až na pár výnimiek, by zomrela, keby prestala jesť. Týmito výnimkami sú jedinci schopní žiť len zo vzduchu, ktorý obsahuje uhlík, kyslík, dusík a vodík. Aj keď sa zdá, že títo jedinci majú v duchovnom pozadí sveta silné spirituálne napojenie, v skutočnosti nepriaznivo parazitujú svojim spôsobom života na iných živých bytostiach, pričom o tom ani nemusia vedieť (viď breathariánstvo), dokonca ich mnohí obdivujú a chodia dokonca na ich kurzy (vraj na základe svojej slobodnej vôle :-).

Jeme preto, aby sme získali energiu. Princípom je vyvážená výživa. Vieme, že naše bunky sú vedomými bytosťami podobajúcimi sa mestám s celou svojou infraštruktúrou a každá bunka pozná vlastné špecifické úlohy. Bunky však potrebujú externý zdroj energie, aby sa udržali v činnosti, aj keď vieme, že duch - životná sila, vedomie alebo ako ich už nazveme, ich oživuje.

Väčšina ľudí žuje a prehĺta potravu bez rozmýšľania o tom, ako a načo ju telo využíva a pritom toto jednoduché zamyslenie by mnoho ľudí priviedlo k zdravšiemu spôsobu života, košíky v supermarketoch by neboli plné "mŕtvych" potravín. Netvrdím, že ovocie a zelenina v supermarketoch sú plné sily, samozrejme majú ďaleko od ovocia a zeleniny vypestovanej z vlastnej záhrady, napriek tomu sú lepším zdrojom energie, vitamínov a minerálov ako mŕtva priemyselne spracovaná potrava. 

Aj tie najmenšie časti našich buniek dokážu vnímať kvalitu výživy nielen na hmotnej úrovni, ale aj na úrovni sprievodných priaznivých bioenergií. Príčinou väčšiny našich zdravotných problémov je slabá peristaltika - nedostatok vlákniny, nedostatočný pitný režim, nesprávne zloženie stravy, nedostatok pohybu a energeticky nevhodná strava.

Nikdy nie je dosť tieto základné veci zdôrazňovať. Zabúdanie na tieto najzákladnejšie "maličkosti" v každodennom živote vedie k civilizačným ochoreniam ako je metabolický syndróm - vysoký krvný tlak, cukrovka II. typu, nádorové ochorenia tráviaceho ústrojenstva a samozrejme obezita. K obezite je veľmi ľahko sa prejesť, najmä keď zabúdame ma pitie vody, nie sme dostatočne zavodnení, črevné klky sa nevedia hýbať bez dostatku vlákniny, makrobiota v čreve je hladná po zdravých probiotikách, endokrinný systém plače za vitamínmi a minerálmi, tukom obalená pečeň nedokáže spracovávať prichádzajúce toxíny (nehovoriac o lymfatickom systéme)  a náš systém kolabuje, bunky sa len s námahou dokážu obnovovať. Naše telo vo veku 30 rokov sa cíti na 55.

Následkom uvedeného synergického efektu je spomalené myslenie, únava, apatia, skreslené vnímanie sveta, hádky, stres, obviňovanie iných, psychické poruchy, zmeny nálad atď... Len málokto je ochotný diskutovať o svojich črevných problémoch a väčšina tých, ktorí o tom vedia (medzi nich patria aj lekári), si tieto fakty nechce pripustiť. A faktom zostáva aj to, že väčšia časť populácie radšej zomrie akoby mali zmeniť svoje stravovacie návyky.  Gastrointestinálny trakt - čiže trávenie - je zodpovedné za celkový stav nášho zdravia a samozrejme myslenia. 

Udržiavanie zdravých a funkčných čriev je najlepší spôsob ako sa zbaviť toxínov a bunkového vyčerpania. 

Prečo sa ľudia viac starajú o svoje autá alebo psov ako o vlastné zdravie a zvlášť o to, čo dajú do úst ?  Prečo sa viac zaujímajú o odčervenie svojho psa ako o vlastné trávenie. Prečo sa viac starajú o granule, aké dajú svojmu psovi, aby mal krásnu lesklú srsť ako o to, čo sami zjedia, aby mali zdravú kožu, vlasy, zuby, či nechty?  Prečo sa ľudia nechcú cítiť vitálne a zdravo a ak sa chcú tak cítiť, nie sú ochotní pre to niečo urobiť? Prečo sa začnú zaujímať o svoj zdravotný stav až vtedy, keď sa už vyskytnú príznaky choroby? 

Zamýšľam sa nad týmto smutným faktom dnešnej doby.


Pokračovanie v ďalšej časti...

autor : © Andrea Svinčiak, www.viacenergieprezivot.sk, júl 2018