Výhody a druhy čajov sveta

22.01.2022

Vedeli ste, že čaj je celosvetovo najrozšírenejším nápojom, hneď po vode? Konzumácia čaju s bohatou históriou a tradíciou je každodennou praxou mnohých ľudí na celom svete. Výhody čaju presahujú jeho chuť a vôňu - čaj je tiež dobrý pre naše zdravie.

V tejto príručke si prejdeme základy čaju, jeho prínosy podľa vedy a rôzne dostupné druhy a zmesi. Máme tiež jedinečné kultúrne perspektívy z nášho globálneho dietetického poradného výboru, ako aj postrehy od našich tímov (Herbalife Nutrition) pre vedecké záležitosti a Globálnu vedu a bezpečnosť produktov.

Prehodnotená história: Odkiaľ sa vzal čaj?

Archeologické štúdie nám hovoria, že pred viac ako 500 000 rokmi Homo erectus pekinensis - poddruh Homo erectus typický v Číne - žuval čajové lístky a pripravoval nálevy pridávaním do vriacej vody. Prvý písomný dôkaz o konzumácii čaju v ázijskom regióne pochádza z roku 2700 pred Kristom. Podľa čínskej legendy opísanej v Ča-jingovej knihe (Čajová kniha) bol čaj náhodne objavený cisárom Shen Nongom, keď čajový list náhodne vyplával do šálky prevarenej vody. ako sa ho pripravoval vypiť.

Botanické dôkazy tiež naznačujú, že čaj má svoj pôvod v Číne a Indii a že ho neskôr v 6. storočí na Západ zaviedli tureckí obchodníci. Tak sa začína jeho dlhá obchodná tradícia a boli to prví Nemci - a potom Briti -, ktorí tento nápoj uviedli do Európy.

Čaj dnes patrí medzi tri najlepšie konzumované nápoje na svete. V roku 2018 sa vyrobilo približne 5,8 milióna metrických ton čaju , pričom najväčší objem produkcie mali Čína, India, Keňa, Srí Lanka a Indonézia. Čaj sa pestuje vo viac ako 30 krajinách; okrem ázijských krajín sú významnými producentmi Rusko, Argentína a Brazília.

Vysvetlenie odrôd čaju: Ako sa vyrába čaj?

Čaj sa pripravuje z listov rastliny Camellia sinensis , ktorá je zeleným, trvácim kríkom. Podľa druhov použitých listov možno získať rôzne kvality čajov. Najkvalitnejšie čaje sú tie, ktoré využívajú najmladšie výhonky rastliny.

Existujú najmenej tri hlavné odrody uznávaných čajov: čierny čaj, zelený čaj a čaj oolong. Tieto tri odrody vznikajú odlišným ošetrením listov po ich zbere.

  • Čierny čaj je najrozšírenejšou a najkonzumovanejšou komerčnou odrodou na Západe. Po zbere sa listy ošetria pri konštantnej teplote a vlhkosti. Počas tohto procesu sa prírodné zlúčeniny v čaji oxidujú, čo spôsobuje stmavnutie listov.
  • Odroda zeleného čaju sa získava zabránením prirodzeného oxidačného procesu. Ihneď po zbere sú listy vystavené teplu (buď parou alebo suchým teplom), ktoré inhibuje enzymatickú aktivitu. Takto si listy zachovávajú charakteristickú zelenú farbu tohto nálevu.
  • Tretia odroda, čaj oolong, je medziproduktom medzi zeleným čajom a čiernym čajom, pretože podlieha iba čiastočnej oxidácii. Jeho farba je jemne červenkastá a žltá. Obchodne sa tento čaj môže označovať ako červený čaj (nezamieňať s čajom rooibos, ktorý sa získava z listov inej rastliny nazývanej Aspalathus linearus ).

5 výhod čaju podľa vedy

V závislosti od druhu a zmesi ponúka pitie čaju mnoho výhod pre naše zdravie. Tu je niekoľko dôvodov, prečo je dobré zaradiť čaj do vašej každodennej stravy:

1. Kofeín v čaji môže zvýšiť metabolizmus a spôsobiť, že sa budete cítiť energickejšie.

Niekoľko nezávislých štúdií o konzumácii čaju* ukázalo, že môže dočasne zvýšiť metabolizmus, proces, pri ktorom vaše telo premieňa to, čo jete a pijete, na energiu. Tu sú niektoré zo zistení:

  • Väčšina čajov obsahuje kofeín a kofeín vo všeobecnosti stimuluje termogenézu v tele, čo je proces vytvárania tepla a tým aj výdaja energie .
  • Okrem skromného množstva kofeínu obsahuje zelený čaj aj polyfenolové zlúčeniny, ktoré prevyšujú svoj tepelnotvorný účinok tak, ako by ste získali pri pití šálky kávy . Polyfenol epigalokatechín galát (EGCG) môže pomôcť mierne zvýšiť rýchlosť metabolizmu alebo množstvo energie, ktorú vaše telo vynaloží na poháňanie základných telesných procesov.
  • V inej nezávislej štúdii sa ukázalo, že extrakt zo zeleného čaju (50 mg kofeínu a 90 mg epigalokatechín galátu) viedol k zvýšeniu výdaja energie a oxidácii tukov v porovnaní s placebom.

2. Čaje môžu poskytnúť antioxidačnú podporu.

Zelený aj čierny čaj obsahujú flavonoidy, fytonutrienty, ktoré pomáhajú v boji proti oxidačnému stresu v tele. Tieto prírodné zlúčeniny na rastlinnej báze pomáhajú podporovať zdravie mozgu a kardiovaskulárneho systému.

  • Zelený čaj obsahuje niekoľko polyfenolov, ako sú flavanoly, flavandioly, flavonoidy a fenolové kyseliny. Flavanoly, vrátane katechínov, môžu byť zodpovedné za mnohé z navrhovaných výhod zeleného čaju .
  • Čierny čaj, vrátane Orange Pekoe, tiež obsahuje polyfenoly, vrátane katechínov, thearubigínov a theaflavínov, o ktorých sa predpokladá, že sú zodpovedné za mnohé z jeho pozorovaných výhod ako antioxidantov. Čierny čaj môže poskytnúť zvýšený pocit energie vďaka svojmu kofeínu. Čierny čaj môže dodať až 2-krát viac kofeínuako zelený čaj, v závislosti od spôsobu spracovania a doby lúhovania. Theaflavíny sú jedinečnou skupinou polyfenolov, ktoré môžu podporovať kardiovaskulárne zdravie.

Niekoľko nezávislých štúdií* vykonaných na ľuďoch preukázalo antioxidačnú aktivitu po konzumácii prípravkov zo zeleného alebo čierneho čaju. Patria sem čajové extrakty a tradičné nápojové nálevy.

3. Pitie čaju môže mať kardiovaskulárne a srdcové zdravotné výhody.

Keď konzumujete stravu bohatú na ovocie a zeleninu, prínosy pre zdravie srdca, ktoré dostávate, sú čiastočne spôsobené flavanolmi. Spolu s bobuľami, jablkami a kakaom obsahuje čaj flavanoly, ktoré sú spojené so zdravým srdcom .

Podľa nezávislej štúdie* sa zistilo, že pitie zeleného alebo čierneho čaju má priaznivé účinky na krvný tlak u ľudí so zvýšenými hodnotami krvného tlaku. Podobný výskum* naznačuje, že katechíny v čajových polyfenoloch môžu tiež znižovať hladinu cholesterolu v krvi.

4. Kofeín v čaji nám môže pomôcť cítiť sa sviežo a bdelo.

Kofeín je jedným zo zdrojov horkej chuti v čaji a zistilo sa, že jeho konzumácia v množstve, ktoré sa nachádza v mnohých čajových a kávových nápojoch, zlepšuje bdelosť. Zelené, čierne a biele čaje obsahujú L-theanín , aminokyselinu, o ktorej sa hovorí, že zlepšuje kognitívny výkon a náladu, ale nemá stimulačné účinky ako kofeín.

Podľa Alice Zhu, členky Dietetic Advisory Board v Číne, môže byť mierna konzumácia kofeínu zdraviu prospešná. Zelený čaj má menej kofeínu ako čierny (zelený čaj má vo všeobecnosti menej ako 50 mg na 8-uncovú šálku, zatiaľ čo šálka čierneho čaju môže mať až 90 mg alebo tak, aj keď množstvá sa môžu líšiť).

"Striedma konzumácia** znamená niekoľko stoviek miligramov denne," píše Alice. "Takže si môžete byť istí: dokonca aj u tých, ktorí pijú čaj niekoľkokrát denne, zostáva ich príjem kofeínu v "miernom" rozsahu."

5. Čaj je skvelý doplnok k vašim potrebám hydratácie.

Ľudia sa často pýtajú, či pitie kofeínových nápojov, ako je čaj a káva, spôsobí ich dehydratáciu. V skutočnosti mierne množstvá kofeínu nevyčerpajú vodu vo vašom tele.

Zatiaľ čo voda by mala byť vaším primárnym zdrojom tekutín, čaj môže doplniť vaše potreby hydratácie a poskytnúť vám určitú rozmanitosť vďaka svojej jedinečnej chuti.

Zatiaľ čo obyčajný čaj neobsahuje tuk, cukor ani kalórie, dávajte si pozor na niektoré komerčné čajové nápoje - veľké množstvo pridaného cukru a mliečne výrobky s vysokým obsahom tuku môžu rýchlo nazbierať kalórie.


Dnešný problém vysokokalorických čajových nápojov

Čaj a čajové nápoje nájdete všade: od miestneho obchodu s potravinami až po kaviareň v susedstve. Keďže produkty boli vyrobené tak, aby boli pohodlnejšie a príťažlivejšie pre masy, často je to na úkor výživy. Napríklad:

  • Komerčne dostupný vopred pripravený čaj je často sladený cukrom a môže mať toľko kalórií ako sóda. Nájdete ich v sódových fontánach, kaviarňach alebo ako nápoje vo fľašiach.
  • V mnohých častiach Ázie a po celom svete sa bublinkový čaj alebo "boba" stal populárnym. Tieto nápoje sa často miešajú s kondenzovaným mliekom, cukrom a škrobovými tapiokovými perlami, čo značne zvyšuje počet kalórií.

Členka dietetického poradného výboru Julie Yu poznamenala, že na Taiwane je viac ako 20 000 reťazcov čajových obchodov. V skutočnosti Taiwanci skonzumujú 1 miliardu šálok čaju ročne, čo každoročne prináša miliardové príjmy. Zatiaľ čo bublinkový čaj je mimoriadne populárny, novšie položky v tejto oblasti zahŕňajú sezónne doplnky, ako je dračie ovocie a liči, alebo funkčné vylepšenia, ako je zelený čaj matcha.

"Pre pracovníkov v kanceláriách je normou, že dostanú tieto pochúťky aspoň raz denne," píše. "Ľudia zvyčajne dostávajú nápoj po obede alebo popoludní ako občerstvenie."

Tekuté kalórie rozhodne prispievajú k celosvetovému megatrendu nadváhy a obezity . V Mexiku členka našej Dietetic Advisory Board Marien Garza zistila, že nadváha a obezita sú prítomné u 75,2 percent dospelých, ako aj u 33 a 36 percent detí v školskom veku a dospievajúcich.

"Tieto chronické ochorenia sú teraz skutočným problémom verejného zdravia a cukrom sladené nápoje sú tu hlavným zdrojom pridaných cukrov," píše. "V skutočnosti nápoje sladené cukrom tvoria 10 percent celkového energetického príjmu u Mexičanov . V januári 2014 bola v Mexiku zavedená daň na sladené nápoje ako snaha zabrániť ďalšiemu nárastu obezity. Po zavedení dane klesol objem nákupov zdaňovaných nápojov v domácnostiach v priemere o 8 percent za dva roky, čo naznačuje sľubný vplyv na výber potravín obyvateľstva."

"Ako rozvojová krajina je potrebné pracovať na politikách a stratégiách vzdelávania a poradenstva v oblasti stravovania, aby deti, mladí ľudia a dospelí mohli robiť správne rozhodnutia o potravinách, ktoré zlepšia zníženie spotreby vysokokalorických nápojov," dodala.

Podobne v Spojených štátoch sú sladené nápoje zdrojom číslo jedna pridaných cukrov v americkej strave .

Druhy a zmesi, čajová kultúra a spotrebiteľské trendy po celom svete

Čaj síce pochádza z Ázie, no počas histórie cestoval po celom svete a užívajú si ho mnohé kultúry.

Tu je niekoľko zmesí a odrôd zdieľaných členmi nášho globálneho dietetického poradného výboru:

Konzumácia čaju v Malajzii

Dietologička Tiffany Yongová píše, že zatiaľ čo kultúra pitia čaju v Malajzii má svoj pôvod v britských koloniálnych časoch, krajina je teraz multikultúrnou a multietnickou krajinou. Hovorí o rôznych spôsoboch, akými Malajzijčania konzumujú čaj:

  • "Teh Tarik ("ťahaný čaj" v malajčine) je bežný typ čaju v Malajzii, ktorý má vysoký obsah cukru a kalórií, ktoré pochádzajú z cukru a kondenzovaného mlieka. Nájdete ho takmer v každej reštaurácii, kaviarni a food courtu v Malajzii a je obľúbený medzi všetkými etnickými skupinami."
  • "Bublinkový mliečny čaj je tiež jedným z najobľúbenejších čajov v Malajzii, s rastúcou popularitou medzi mladými dospelými. V procese prípravy perličkového a mliečneho čaju sa pridáva veľké množstvo cukru (niekedy až 20 lyžičiek cukru!).
  • "Čínski spotrebitelia v Malajzii majú tendenciu uprednostňovať ľahké čínske čaje, ako sú tie kuan yin, Puer, Oolong, jazmín (xiang pian), Longjing a zelený čaj."
  • "Zelený čaj (matcha, houjicha, sencha) je v Malajzii čoraz obľúbenejší medzi mladými dospelými a zvyčajne sa nachádza v kaviarňach a kaviarňach. Od pečiva po studené pochúťky sa matcha zvyčajne podáva ako matcha latte (matcha a mlieko) a prášok matcha sa používa v pečive, ako je chlieb, koláč a sušienky.

Konzumácia čaju v Thajsku

Dietologička Vipada Sae-Lao so sídlom v Bangkoku hovorí o obľúbenej verzii čaju vo svojom regióne: "Thajský čaj je jedným z najobľúbenejších a najtypickejších čajových nápojov v juhovýchodnej Ázii. Vždy sa podáva v autentických thajských reštauráciách. Thajský čaj sa vyrába z cejlónskeho čaju, kondenzovaného mlieka a cukru. Keď sa podáva studený, je známy ako thajský ľadový čaj."

Kombucha popularita v Južnej Kórei

Podľa dietológa Ji-hye Parka sa kombucha (čaj kombu) v posledných rokoch stala v Južnej Kórei veľmi populárnou. "Mnoho celebrít ho začalo piť a široká verejnosť ho nasledovala."

"Kombucha je fermentovaný nápoj s prospešnými baktériami v zelenom čaji alebo čiernom čaji s cukrom. Obsahuje probiotiká , ktoré sú prospešné pre imunitu a zdravie tráviaceho traktu. Obsahuje tiež organické kyseliny, kyselinu octovú a baktérie mliečneho kvasenia, podporujúce trávenie a obsahuje antioxidanty, ako sú polyfenoly. Kombucha sa podáva najlepšie studená. Niekomu to chutí ako kyslý ocot, no zároveň má sladkú ovocnú príchuť a je celkom osviežujúce."

Konzumácia čaju v Indonézii

Dietologička Aria Novitasari rozpráva niekoľko anekdot o čajovej kultúre vo svojom regióne:

  • "Väčšina Indonézanov pije čierny čaj zvyčajne osladený veľkým množstvom cukru, ktorý sa často pridáva pred vodou a nechá sa sedieť na dne hrnca bez miešania."
  • "Indonézčania milujú čaj s výraznou chuťou, v indonézštine ho nazývame wasgitel (jazyk java: wangi (aromatický), sepet (horký), legi (sladký), kentel (hustý).
  • "Naša kultúra tiež rada pridáva jazmínové listy alebo jazmín do hrnca pre extra chuť a pôsobí proti horkosti."
  • "Iné regionálne variácie zahŕňajú miešanie čaju s mliekom, citrónom, zázvorom, citrónovou trávou alebo dokonca surovým vajcom."
  • "Čaj zohráva ústrednú úlohu vo väčšine indonézskych jedál a spoločenských príležitostiach, takže počas svojho pobytu nebudete musieť hľadať miestny nápoj. Všetky reštaurácie a hotely v Indonézii pripravia čaj miestnym spôsobom a mnohé z nich uspokoja aj medzinárodné chute."

Konzumácia čaju v Mexiku

Dietologička Marien Garzaová píše, že konzumácia čaju v Mexiku už dlho súvisí s tradičnou medicínou, liečením prostredníctvom rituálov a podávaním liečivých rastlín, ktoré sa stále praktizujú na niektorých vidieckych trhoch.

"V Mexiku, tradične a kultúrne povedané, čaj je akýkoľvek nálev pripravený ponorením do veľmi horúcej vody bez varu prísad, ako sú listy, kvety, ovocie alebo kôry určitých rastlín. Nechá sa niekoľko minút odležať, aby sa rozpustné časti ingrediencií rozpustili a pôsobením tepla sa extrahujú všetky jeho vlastnosti. V mojej krajine predstavuje celú kultúrnu tradíciu. Najbežnejšie používané nálevy sú harmanček, citrón, valeriána, jazmín, škorica, mäta pieporná a ibištek."

Okrem populárnych zelených a čiernych čajov je k dispozícii široká škála bylinných čajov. Mnohé z týchto bezkofeínových bylinných čajov obsahujú bylinky, rastliny, ovocie a koreniny a často obsahujú funkčné výhody . Napríklad harmanček môže podporovať relaxáciu a pokojný spánok, zatiaľ čo prísady ako zázvor a mäta môžu pomôcť upokojiť žalúdočné ťažkosti.

Čaj si môžete vychutnať všetkými spôsobmi

Sypké listy, čajové vrecúška a práškové čaje

Podľa nášho tímu  pre vedecké záležitosti sú sypané listy, čajové vrecúška a práškový čaj všetko čajové produkty, ale prešli trochu iným výrobným procesom. Zatiaľ čo niektorí ľudia majú radi tradičný spôsob prípravy čaju ponorením čajových lístkov do horúcej vody, použitie práškového čajového extraktu môže byť pohodlný spôsob prípravy čaju.

V Herbalife Nutrition používame čajové lístky, ktoré sa spracujú v horúcej vode a extrahovaná tekutina sa vysuší na čajový prášok.

Použitie rovnakého množstva čajového prášku na prípravu šálky čaju je podobné ako typické množstvo čaju používaného na prípravu tradičného nápoja.

Práškové čaje sú tiež pohodlné, bezpečné a ľahko skladovateľné. Pretože listy boli spracované prirodzene do tohto formátu, pesticídy alebo ťažké kovy možno lepšie kontrolovať, než aké by sa dali nájsť v nespracovaných čajových listoch. Kvalita a konzistencia arómy sa tiež lepšie kontroluje pri práškovom formáte.

Je lepší horúci alebo ľadový čaj?

Čaj si môžete vychutnať na mnoho spôsobov, teplý alebo studený. Pridaním mlieka alebo prísad, ako sú citrusy, bobule, škorica, zázvor, môže byť váš nápoj skutočne chutný.

Spýtali sme sa členov nášho dietetického poradného zboru, ako si užívajú čaj oni alebo ich regióny. Tu je to, čo museli povedať:

"Zelený čaj si môžete vychutnať teplý aj studený. Ak pijete zelený čaj teplý, cítite jemnú vôňu a chuť a ak pijete zelený čaj studený, cítite horkosť tanínu.

Keď jem mastné jedlo, zvyčajne pijem teplý zelený čaj, ktorý mi osvieži ústa. Keď je počasie také horúce ako tieto dni, pridávam ľad a vychutnávam si to studený."

- Ji-hye Park, člen dietetického poradného výboru, Južná Kórea

"Tu vo Vietname si väčšina ľudí vychutnáva chuť a vôňu horúceho čaju bez pridaného cukru alebo smotany. Osobne si to užívam aj ja, tá rustikálna vôňa a chuť, držanie šálky blízko nosa a potom dúšok čaju."

- Thuy Tien Huynh, člen dietetického poradného výboru, Vietnam

"Môj obľúbený recept je ovocný čaj, kde sladkosť pochádza z prírodného čerstvého ovocia. Malajzijčania si okrem čaju radi dajú aj koláčiky a sušienky. Niektoré bežné druhy čaju používané pri pečení sú čierny čaj, Earl Grey, matcha a houjicha. Niektoré pekárne ponúkajú dokonca aj bublinkový mliečny čajový koláč!"

- Tiffany Yong, členka dietetického poradného výboru, Malajzia

"Keďže sa ľudia stávajú zdravšími a chcú sa vyhnúť pridanému cukru, čajovne prispôsobujú hladinu cukru podľa preferencií ľudí. Ak sa teda napríklad rozhodnete vyskúšať bubble tea, určite si svoj nápoj prispôsobte na nižšiu hladinu cukru."

-Julie Yu, členka dietetického poradného výboru, Taiwan


*Tieto štúdie neboli vykonané na produktoch Herbalife Nutrition.

** Herbalife Nutrition odporúča, aby zdraví dospelí nekonzumovali viac ako 400 mg kofeínu denne, z toho nie viac ako 200 mg pri jednej konzumácii. Osoby citlivé na kofeín by mali zvážiť menší príjem.

Vyskúšajte nás úžasný čaj, ktorý je kombináciu rôznych čajov. Pomáha aj pri redukcii hmotnosti, je veľmi lahodný, rýchlo sa pripravuje a môžete si ho zobrať kdekoľvek Bylinný Koncentrát s fytonutrientami 100 g aj s príchuťou citrón Bylinný instantný nápoj s fytonutrientami CITRON 50 g alebo  broskyňa Bylinný instantný nápoj s fytonutrientami BROSKYŇA 50 g. Máte možnosť si vybrať podľa svojej chute.

Bylinný čaj je aj súčasťou zdravých raňajok Zdravé raňajky alebo Zdravé chudnutie.


Prevzatý a preložený článok od vedcov spoločnosti Herbalfe Nutrition.


© Andrea Svinčiak, www.viacenergieprezivot.sk, január 2022

© Marian Svinčiak, www.viacenergieprezivot.sk, január 2022