TUKY NAŠE KAŽDODENNÉ

01.01.2018

Tuky sú energeticky najbohatšou živinou. Obsahujú jednu molekulu glycerolu a 3 mastné kyseliny .Pôvodom môžu byť rastlinné a živočíšne. Sú diskutovanou súčasťou potravy. Mnoho ľudí sa tukom vyhýba, ale je potrebné rozlišovať tuky prospešné od škodlivých. Tuk je pre naše telo nepostrádateľný a jeho prísun by nemal v prípade redukčnej diéty klesnúť pod 20% celkového príjmu energie.

Prečo sú tuky dôležité?

  • sú významným zdrojom energie
  • zaisťujú tepelnú a mechanickú ochranu orgánov
  • ukladajú vitamíny A, D, E, K
  • podieľajú sa na tvorbe hormónov a výstavbe bunkových membrán
  • podieľajú sa na kvalite pokožky a vlasov.

Tuk v ľudskom tele je podkožný a viscerálny (vnútrobrušný).

Čo spôsobuje prílišné množstvo tuku?

Nadmerným výskytom vnútorného tuku je zvlášť ohrozená postava typu jabĺčka s vyššími hodnotami obvodu pásu - ženy nad 88 cm, muži nad 102 cm. Môže však trápiť aj jedincov, ktorí vypadajú na prvý pohľad štíhlo, ale majú väčší objem pásu. Problémom je aj veľké množstvo cholesterolu. Maximálne množstvo cholesterolu za deň by nemalo prekročiť 300 mg.

Niektoré výskumy ukazujú, že aj keď sa naša váha nezvyšuje a ani % telesného tuku, s pribúdajúcom vekom sa mení miesto ukladania tuku a ukladá sa práve v oblasti brucha (hlavne u žien po menopauze). Je tu ohrozenie vzniku srdcovo-cievnych ochorení.

Aké riziká vznikajú v súvislosti s nadmerným tukom v našom organizme ?

  • dochádza k poruche látkovej výmeny tukov a cukrov, narastá ich koncentrácia v krvi,
  • zvyšuje sa krvný tlak a koncentrácia "zlého LDL cholesterolu",
  • zvyšuje sa riziko vzniku trombózy, nádorových ochorení, endokrinné žľazy, tráviaci trakt, kožné komplikácie, nádorové ochorenia,
  • zvyšuje sa riziko výskytu srdcovo-cievnych ochorení, cukrovky II. typu,
  • je tu vyššie riziko vzniku osteoporózy a rakoviny,
  • zvyšuje sa tlak krvi,
  • obezita môže mať vplyv aj na psychiku a sociálne vzťahy,
  • to všetko výrazne ovplyvňuje kvalitu a očakávanú dĺžku života.

Ako delíme tuky?

  • nasýtené mastné kyseliny - obsahujú jednoduché väzby
  • mononenasýtené mastné kyseliny - obsahujú jednu dvojitú väzbu
  • polynenasýtené mastné kyseliny - obsahujú viac dvojných väzieb - tieto môžu byť esenciálne mastné kyseliny (omega 3), ktoré si organizmus nevie sám vytvárať a sme plne odkázaní na ich prísun stravou.

Tuky v potravinách sú:

  • viditeľné - maslo, sadlo, margaríny, tučný okraj na mäse
  • neviditeľné - údeniny, paštéty, mliečne výrobky, mäso, omáčky, majonézy, mastné polievky, oblátky, čokolády, sladkosti - sú najvýznamnejšími dodávateľmi kalórií

Určite je potrebné si všímať obaly na tovare a množstvo tuku.

Najmenej vhodné pre nás sú nasýtené mastné kyseliny, ktoré majú negatívny vplyv na naše cievy a hladinu zlého cholesterolu. Ich hlavnými dodávateľmi sú živočíšne tuky (mäso, údeniny), mliečne výrobky. Vysoký obsah NMK majú aj palmojadrový olej, kokosový olej a palmový olej. Mali by sme konzumáciu NMK obmedziť. Prirodzené rastlinné tuky ako kokosový olej sú však minimálne nebezpečné oproti živočíšnym tukom - 1 malá lyžička denne je optimum.

V niektorých potravinách nájdeme tzv. transmastné kyseliny, ktoré sú z pohľadu zdravia vôbec najškodlivejšie (sem patria stužené rastlinné tuky, torty, polevy, sušienky a tyčinky). Jedná sa o priemyselne vysoko spracované stužené tuky, ktoré zmenili svoju štruktru (nenasýtené MK sa menia na nasýtené) a už im chýbajú pozitívne účinky rastlinných olejov. Môžeme tvrdiť, že sú absorbované do bunkových membrán a oslabujú ich, zvyšujú hladinu LDL cholesterolu a tým podporujú vznik ochorení obehového systému, sú spájané aj s astmatickými a tráviacimi problémami.

Najpropešnejšie pre náš organizmus sú nenasýtené mastné kyseliny (omega-3, omega-6, omega-9) vyskytujúce sa predovšetkým vo forme rastlinných tukov (avokádo, orechy, semienka, kokos...) a v morských rybách divo žijúcich (najviac zdravých tukov má aljašský losos voľne žijúci).

Aké tuky zaraďovať do jedálnička?

Tuky by mali tvoriť 30% energetického príjmu počas dňa. Tomu zodpovedá 30-50 g tukov denne. Energetická hodnota 1 g tuku = 9 kcal (38 kJ).

Tuky by mali prevažovať rastlinné.

Odborníci sa v posledných rokoch zhodujú na tom, že ľudský organizmus živočíšne tuky (mäso, mäsové výrobky, mlieko, mliečne výrobky) takmer nepotrebuje, pretože ich negatíva prevažujú nad pozitívami. Ich zvýšená konzumácia totiž vedie k obezite, kardiovaskulárnym ochoreniam... Podstatné je mať zaistený zdroj omega 3, ktoré sa nachádzajú v ľanovom semienku, chia semienku, vlašských orechoch a rybacom tuku.

Vhodným zdrojom tuku je aj avokádo, orechy, semená, mak, oleje (slnečnicový, olivový, ľanový). Každý jedálniček, nie len ten redukčný, by mal obsahovať kombináciu rastlinných tukov.

Pri rybích tukoch je potrebné dať pozor na lososa, ktorý keď pochádza z chovu, obsahuje rovnaké množstvo tuku ako bravčové mäso a jeho zdravotný prínos sa míňa účinku.)

Tuky & svalová hmota

Svaly hrajú dôležitú úlohu, pretože fungujú ako motor v spotrebe energie. Zvyšovaním svalovej hmoty sa zvyšuje energetická spotreba organizmu, čo pomáha znížiť prebytok telesného tuku a schudnúť zdravým spôsobom.

Čím viac znížime príjem tuku vo výžive, tým viac ušetríme kalórie a schudneme, ale ich príjem nesmie klesnúť príliš hlboko, pretože tým telu môžeme ubližovať (nie menej ako 0,8 g/kg hmotnosti).

Porcie jedla

Vnímanie sa dá ovplyvniť:

  • menším tanierom,
  • farebnou skladbou jedla na tanieri,
  • nekupovať do zásoby,
  • nechodiť na nákup hladný,
  • nakupovať podľa zoznamu.

Veľkým problémom v našej strave je príjem omega 3 a omega 6 NMK. Ich pomer príjmu je v našej strave značne vychýlený. Prakticky máme v strave pomer omega 3 a 6 - 1:20 - 1:50, pričom optimálny pomer je 1:2 - 1:4, čiže nie je zachovaná rovnováha. Výsledkom sú zápaly, tzv. eikosanoidy, ktoré vznikajú v kĺboch a na stenách ciev. Strava našich predkov bola viac vyvážená. V posledných 50 rokoch sa naša ponuka potravín a zvyky natoľko zmenili, že pre nás je ťažké prijať potrebnú dávku omega-3, ktorá by kompenzovala omega 6. Je to najmä dôvodom priemyselne spracovaných potravín bohatých na nasýtené tuky (chipsy, pečivo, vyprážané potraviny šalátové dresingy, sladkosti) oproti nízkemu príjmu rýb a zdravých tukov. Maximálne množstvo esenciálnych MK - 4-10 g.

Alternatívou sú konzervy tuniaka alebo lososa napr. k cestovinám. Ak nie, tak doplnky omega-3 a na desiatu či olovrant zaradiť chia, ľan, vlašské orechy, sušené ovocie.

Dôležitý je aj príjem kvalitných omega-6 NMK, ktoré sa nachádzajú v sezamových, slnečnicových, tekvicových semienkach, arašidoch, kešu, mandliach a ďalších orechoch.