Tipy na zdravú večeru

22.02.2022

Potrebujete nápady na zdravé recepty na nadchádzajúcu večeru? Vyskúšajte toto menu a s trochou kreativity a plánovania budú vaši hostia oslnení vašimi kuchárskymi schopnosťami:

  • Surová zelenina s cesnakovo-bielym fazuľovým hummusom
  • Miešaný zelený šalát s čerstvými bylinkami, feniklom, pomarančom a citrusovým vinaigrettom
  • Dusené kuracie mäso a zelenina s bielym vínom
  • Čerstvé bobule s balzamikovou polevou a javorovo-mandľovým jogurtom

Podávanie zdravých jedál na večierku nie je niečo, čo by urobila moja stará mama (alebo ktokoľvek iný v 60. rokoch minulého storočia). V tom čase boli bohaté a ťažké jedlá základom večere a hostia boli rozmaznávaní nadbytkom krémových, mastných jedál "na špeciálne príležitosti".

Viem to, pretože som zdedila škatuľku s receptami mojej babičky, ktorá poskytuje skutočný pohľad do minulosti. Vo vnútri bolo zastrčených (spolu s receptami na tvarohový koláč) niekoľko jedálnych lístkov a nákupných zoznamov na večere, ktorými sa preslávila. Jedlá boli bohaté na mäso, škrob, maslo a smotanu - a jej nákupný zoznam vždy obsahoval alkohol. Časy sa však menia :)

Vždy, keď organizujem večeru, zisťujem, že hostia naozaj oceňujú ľahké, čerstvé a zdravé jedlo, ktoré rada podávam. A odchádzajú od stola so zvláštnym pocitom, ale nie preplnení.

Čas a úsilie, ktoré venujete príprave jedla pre priateľov, sú darom samy o sebe. A čo je lepším darčekom ako jedlo, ktoré je chutné a zároveň zdravé?

Ako usporiadať zdravú večeru doma

Jedlo, ktoré podávate, je, samozrejme, vrcholom vašej zdravej večere. Tu je niekoľko tipov, vďaka ktorým budú vaše zdravé jedlá na večierku vyzerať výnimočne:

1. Predstavte farebné jedlá.

Jedlá s množstvom farieb vyzerajú obzvlášť atraktívne a špeciálne, preto do svojho jedla zahrňte veľa zdravého, farebného ovocia a zeleniny. Rád začínam so šalátmi, pretože tam môžete zahrnúť množstvo zeleniny a ovocia.

Jednoduché polievky ako mrkvové alebo brokolicové pyré sú tiež farebným začiatkom vášho jedla. Vo všeobecnosti končím dezertom na báze ovocia. Aj niečo také jednoduché ako miešaný ovocný šalát môže byť oslnivé.

2. Prekvapte svojich hostí jedinečnými ingredienciami.

Je úžasné, ako pridanie jednej alebo dvoch nečakaných ingrediencií môže urobiť každodenné jedlo výnimočnejším. Pečená mrkva vyzerá sviatočnejšie, keď je posypaná svetlozelenými pistáciami - a týmto spôsobom dodávate zdravé omega-3 tuky. Pridaním niekoľkých plátkov hrušiek tenkých ako papier do vášho šalátu sa z rutiny stane hodný reštaurácie a do jedálneho lístka tiež zaradíte nejaké extra ovocie. Niekoľko sušených ríbezlí vo vašej ryži, hrsť čerstvých byliniek v šaláte, vrstva sezamových semienok na vašej rybe - to sú maličkosti, na ktorých záleží.

3. Prezentujte sa kreatívne.

Najjednoduchšie jedlá môžu vyzerať špeciálne, keď ich s veľkolepo podávate. Raz som na večeru pripravila zeleninovo-celozrnné jedlo, ktoré bolo zapečené vo vnútri tekvice. Recept bol v skutočnosti veľmi jednoduchý, ale keď som priniesla celú tekvicu na stôl a zdvihla veko, všetci "ooh a aah".

Ak prinášate jedlo každej osoby a na tanieri máte niekoľko kusov, ponechajte okolo každého kúska priestor, aby sa od seba odlišovali (to pomáha aj pri kontrole porcií). Ďalším trikom v reštaurácii je ukázať svoje grilovacie schopnosti umiestnením dokonale uvarenej ryby alebo kurčaťa na vrch malej omáčky namiesto toho, aby ste ju zakryli. Potom pridajte vetvičku čerstvej bazalky alebo spŕšku mletej petržlenovej vňate, aby ste ozdobili tanier.

4. Navoďte správnu atmosféru.

Keď idete von do príjemnej reštaurácie, všímate si nielen jedlo, ale aj okolie. Jemná hudba (alebo sviatočná, ak máte náladu), jemné osvetlenie alebo svetlo sviečok, lesklý strieborný príbor, trblietavé poháre, atraktívna posteľná bielizeň a kvety, to všetko prispieva k tomu, že jedlo bude mimoriadne výnimočné. Nájdite si preto čas na vyladenie - vaši hostia sa budú cítiť rozmaznávaní.

Keď je nálada správna, ľudia majú tendenciu relaxovať a naozaj si vychutnať jedlo. Ak je tempo trochu pomalšie, vaši hostia sa zdržia pri stole dlhšie: je vždy príjemné nájsť si čas na spomalenie a užiť si vzájomnú spoločnosť.

Ako vyzerá zdravé párty menu?

Keď plánujem svoje menu na zdravú večeru, rada robím veci, ktoré si nevyžadujú veľa prípravy v kuchyni na poslednú chvíľu. Takto si môžem užiť párty aj ja.

Nepreháňam predjedlá, pretože chcem, aby mali hostia stále chuť, keď si sadnú k jedlu. Vo všeobecnosti začínam s čerstvým šalátom a ako predjedlo sa často obraciam na pomaly dusiace jedlá. Jedlá z jedného hrnca nie sú náročné na prípravu, no ich dlhý čas varenia naznačuje, že ste strávili hodiny varením niečoho špeciálneho pre svojich hostí. Tiež prevoňajú dom. Navyše nemusíte pripravovať predjedlo a samostatné prílohy, takže sú skvelou úsporou času.

Recepty na zdravú večeru pre šiestich

Ak by ste mali prísť ku mne domov na večeru, jedlo je určite niečo, čo by som vám veľmi pravdepodobne pripravila.

Začneme odľahčeným predjedlom zo surovej zeleniny a lahodným hummusom, potom začneme jedlo krásnym miešaným zeleným šalátom s niekoľkými špeciálnymi ingredienciami. Ako predjedlo si dáme dusené kura v jednom hrnci a zeleninu na bielom víne a zakončíme čerstvým bobuľovým parfaitom.

Predjedlo: Surová zelenina s cesnakovo-bielym fazuľovým hummusom

Tento hummus je vyrobený z fazule cannellini, ktorá má jemnú chuť a je celkovo veľmi jemná, takže textúra je super hladká. Pridávam veľa citrónu a cesnaku.

Miešaný zelený šalát s čerstvými bylinkami, feniklom, pomarančom a citrusovým vinaigrettom

Každodenné šaláty sú zvyčajne len nejaké zmiešané zelené s dresingom, ale pridaním niekoľkých nezvyčajných prísad, ako je čerstvý kôpor, nastrúhaný fenikel a plátky pomaranča, je tento šalát hodný večere.

Dusené kura a zelenina s bielym vínom

Kuracie mäso v omáčke z bieleho vína chutí "fantasticky" a je ľahké ho pripraviť. K tomuto jedlu uprednostňujem biele víno, ale ak chcete, môžete použiť aj červené. Rada si to nakladám s množstvom zeleniny, aby to bolo naozaj jedno jedlo. Ak ich máte, je to naozaj pekné, keď sa podáva v širokých, plytkých miskách. Možno to budete chcieť podávať s dobrým, chrumkavým francúzskym chlebom.

Čerstvé bobule s balzamikovou polevou a javorovo-mandľovým jogurtom

Tento dezert je jednoduchý, ale chutí výbor. Balzamikový ocot je skvelý. Jeho chuť nie je taká ostrá ako u iných octov a keď sa uvarí na sirup s trochou cukru, zvýrazňuje sladkosť ovocia. Ak nie sú k dispozícii čerstvé bobule, môžete jednoducho rozmraziť mrazené. Toto je dobré aj s broskyňami.

Stiahnite si recepty tu: E_BOOK


© Andrea Svinčiak, www.viacenergieprezivot.sk, február 2022