Je mikrovlnka zdravá?

19.11.2020

Uponáhľaná doba dáva zabrať aj zdravému stravovaniu. Donáškové služby počas pracovných dní ponúkajú potraviny, pri ktorých sa nemusíme obťažovať s varením. Jednoducho odstránime vrchnú vrstvu a hodíme do mikrovlnky. Navyše v ponuke nájdeme aj obed chudobný na kalórie. Jednoducho zdravé stravovanie, domnievame sa naivne. No podľa odporcov mikrovlnného žiarenia narobí takýto ohrev viac škody, než si myslíte. Problémom nie je len samotné žiarenie, to už v dnešných modeloch mikrovlnných rúr dostatočne odtienia dvierka. Skutočným problémom podľa nich je, že sa zmení molekulárna štruktúra vody a stáva sa tak fyziologicky škodlivá. A v tele od degenerovaných molekúl nemôžeme očakávať rast zdravých buniek. Možno sa nad týmito fámami pousmejete, no treba brať do úvahy aj zaujímavú skutočnosť, že napríklad vo Švajčiarsku, Francúzsku a ďalších krajinách zakázali reklamu na mikrovlnné rúry.

Zaujímavý experiment

Po prvý krát prišli so škodlivosťou mikrovlnného žiarenia v roku 1992, medializoval ich Raum und Zeit. Vo švajčiarskom Ústave biochémie a životného prostredia výskumníci otestovali na ôsmich dobrovoľníkoch účinky mikrovlnne zohrievaných potravín. Účastníkom pokusu menili každých druhý až piaty deň stravu. Prvý deň dostali čerstvé surové mlieko od biofarmára, potom to isté mlieko prevarili, ďalej dostali mlieko pasterizované a na záver pasterizované zohriate v mikrovlnke. Aj so zeleninou to bolo podobne. Prvý deň surová biozelenina, potom uvarená tradičným spôsobom. Následne zmrazená verzia a posledný deň mrazená zelenina ohriata v mikrovlnke. V určitých intervaloch im po jedle odobrali krv a urobili rozbor. Po analýze sa ukázalo, že mikrovlnné mlieko a zelenina spôsobili v krvi zmeny: padli všetky hodnoty hemoglobínu rovnako sa zmenil aj HDL "dobrý" cholesterol a LDL "zlý" cholesterol . Drasticky na krátku dobu klesla hladina lymfocytov.
Okrem toho pokus prostredníctvom svetlocitlivých baktérií dokázal, že mikrovlnné žiarenie sa dá do tela preniesť aj na potrave. Resumé testu teda znelo: jedlo a nápoje ohrievané v mikrovlnnej rúre sú pre ľudské telo škodlivé. Môžu v oslabenom organizme naštartovať nežiadúce procesy vedúce k tým najhorším chorobám. Pre úplnosť ale musíme dodať, že škodlivé karcinogénne procesy nastávajú aj pri tradičnom varení a pečení. Najmä keď nám niečo prihorí, alebo používame na vyprážanie pridlho rovnaký prepečený olej.

Voda z mikrovlnky ani na zavlažovanie

Samozrejme, švajčiarske skúsenosti nie sú jediné. Spomeňme ešte jeden súkromný experiment z roku 2006. Jedna anglická pani doma polievala dve identické rastlinky. Prvá dostávala odstátu vodu prevarenú v mikrovlnke a druhá prevarenú na sporáku. Prvej stačilo deväť dní aby uhynula. Tento domáci pokus nemá potrebné aspekty oficiality, no môže poukazovať na jeden fakt. A síce, že škodlivé nemusí byť iba unikajúce mikrovlnné žiarenie, (keďže rastlinky boli ďaleko od rúry), ale aj konzumácia zohriatych tekutín.

Ťažko povedať, či takéto "jóbovky" obmedzia používanie mikrovlnných rúr v každodennom živote. Ak sa rýchleho ohrevu nedokážeme vzdať, mali by sme brať do úvahy aspoň základné pravidlá, medzi ktoré patrí aj to, že jedlo nezohrievame v plastových boxoch z ktorých sa uvoľňuje škodlivý bisfenol. Z podobného dôvodu je zakázaný aj ohrev dojčenských fliaš.

Ako funguje

Zohrievanie jedla pomocou mikrovĺn vraj "náhodne" objavili v roku 1940. Od roku 1952 sa používa komerčne, hoci prvá "rúra" mala výšku 180 cm, vážila niekoľko sto kilogramov a vyžarovala omnoho vyšší výkon ako tie dnešné verzie. Svoju popularitu sa stále drží, pri návrhu novej kuchyne nechýba takmer nikdy. A to aj napriek tomu, že sa od roku 1970 stále hovorí o rôznych účinkoch na zdravie človeka.

Napriek tomu, že sa jedná o jedny za najužitočnejších spotrebičoch v našich domácnostiach, sú aj jedny z najnebezpečnejších.

Nové štúdie poskytujú stále viac dôkazov, že pohodlie, ktoré mikrovlnky ponúkajú, určite nestojí za to riziko.

Mikrovlny sú v podstate také isté elektromagnetické žiarenie, ako napríklad denné svetlo či rádiové vlny televízneho vysielania. Od seba sa líšia len frekvenciou.

Mikrovlny zohrievajú jedlo tak, že v ňom rozkmitávajú molekuly vody. Ich frekvencia je rovnaká ako rezonančná frekvencia vody.

Preto v mikrovlnnej rúre sa zohreje voda (alebo jedlo, ktoré ju obsahuje), no plastové nádoby zostávajú studené. Rezonančná frekvencia plastu je totiž iná ako molekúl vody.

Okrem zohrievania vody však mikrovlnky narúšajú aj štruktúru veľkého množstva iných molekúl nachádzajúcich sa v potravinách.

Dôležité zistenia o nutričnom zložení jedla z mikrovlnky

Medzi najpodstatnejšie fakty týkajúce sa výživných látok potravín vystavených mikrovlnnému žiareniu patria nasledujúce:

  1. Zníženie biologickej dostupnosti (schopnosti tela zužitkovať živiny, ako sú vitamíny skupiny B, vitamín C a E, esenciálne minerály a lipotropné látky).
  2. Strata 60 až 90% hodnoty vitálneho energetického poľa všetkých testovaných potravín.
  3. Zníženie metabolickej aktivity a integračných schopností alkaloidov (organických dusíkových zlúčenín), glukozidov, galaktozidov a nitrozidov.
  4. Deštrukcia nutričnej hodnoty nukleoproteínov v mäse.
  5. Akcelerácia štrukurálnej dezintegrácie všetkého jedla.

12 efektov mikrovlnného žiarenia na človeka

Mikrovlnné žiarenie má samozrejme negatívne účinky nielen na jedlo, ale aj na človeka.

Keď si nabudúce pôjdete v nej uvariť alebo ohriať jedlo, spomeňte si na nižšie uvedených 12 najvýznamnejších vplyvov.

Lepšie by ste možno urobili, ak by ste mikrovlnku vôbec nezapínali.

1. Rozbitie "ľudského energetického poľa" u tých, ktorí boli vystavení mikrovlnnému žiareniu počas toho, ako bola mikrovlnka zapnutá. Vedľajšie následky na toto energetické pole trvajú oveľa dlhšie než je čas, ktorému ste boli tomuto žiareniu vystavení.

2. Degenerácia medzibunkového napätia počas práce zariadenia. Týka sa to hlavne krvi a lymfy.

3. Degenerácia a destabilizácia externých energetických potenciálov pre využite jedla v ľudskom metabolizme.

4. Degenerácia a destabilizácia vnútorných bunkových membrán pri vylučovaní metabolických splodín do krvného obehu.

5. Degenerácia a zlyhanie elektrických nervových impulzov v prednej časti mozgu zodpovednej za myslenie a vyššie mozgové funkcie.

6. Degenerácia a zničenie elektrických nervových prepojení a strata symetrie energetického poľa v neuroplexných nervových centrách v prednej aj zadnej časti centrálneho a autonómneho nervového systému.

7. Strata rovnováhy a narušenie bio-elektrickej sily nervových prepojení vzostupného retikulárneho aktivačného systému (systém, ktorý kontroluje funkciu vedomia).

8. Dlhodobá kumulatívna strata vitálnej energie u ľudí, zvierat a rastlín, ktoré sa nachádzali v okolí pracujúceho zariadenia generujúceho mikrovlnné žiarenie.

9. Dlhotrvajúci reziduálny vplyv na magnetické "depozity" nachádzajúce naprieč nervovým a lymfatickým systémom.

10. Destabilizácia a narušenie tvorby hormónov a udržiavanie hormonálnej rovnováhy u mužov aj žien.

11. Pozorovateľne vyššie hladiny narušenia mozgových vlnových signálov alfa, theta a delta u osôb vystavených mikrovlnnému žiareniu.

12. Kvôli narušeniu mozgových vĺn dochádza u ľudí permanentne vystaveným žiareniu z mikrovlniek, ale aj vykrývačom pre mobilné telefóny, k negatívnym psychologickým efektom.

Tie zahŕňajú:

  • stratu pamäti
  • stratu schopnosti koncentrácie
  • potlačený emocionálny prah
  • spomalenie intelektových procesov
  • prerušovaný spánok

Tak ako?

Ešte stále je vaša mikrovlnka na vašej kuchynskej linke namiesto kontajneru pred domom?


Článok čiastočne prevzatý z badatel.net.