Energia potravín 2.

31.05.2020

Radiáciu potravín (môžeme si definovať aj frekvencia) určuje ich kvalita a stupeň spracovania. Pre názornosť si potraviny rozdelíme do 4 kategórií:

1. Potraviny s najvyššou frekvenciou 650-1000 nm

Do tejto kategórie patria dužiny úplne zrelých plodov ovocia, čerstvo nalúskané orechy, väšina čerstvej zeleniny, hlavne listovej, naklíčené semienka (obilie, šošovica, slnečnica, sója), celé obilné zrná, do 3 týždňov stočený neupravený med, čerstvo nadojené mlieko, čerstvo znesené vajcia, čerstvo pripravené bylinkové čaje a za studena lisovaný olivový a slnečnicový olej, namočené a dobre rozžuvané sušené ovocie má takmer pôvodnú radiáciu, sušené potraviny do 40 C, dozreté banány, dozreté avokádo, kokosový orech práve otvorený a spracovaný, sušené byliny - ich frekvencia sa zvyšuje konzumáciou

2. Potraviny s nižšou frekvenciou 300-650 nm

Patrí sem ostatná zelenina (hlavne koreňová), vylúpané, dlhšie skladované orechy, prezreté ovocie, mlieko 12 hodín po nadojení, med, 2-3 denné vajcia, obyčajné maslo, ostatné oleje, strukoviny a mäso 6 hodín po zabití zvieraťa

3. Potraviny s priemernou frekvenciou 100-300 nm

Sem patria 10-15 staré vajcia, bežné konzumné mlieko, káva, čaj, čokoláda, zavareniny, fermentované syry, stará zelenina, nedozrelé ovocie a znova ohrievané a skladované potraviny.

4. Tzv. "mŕtve" potraviny vykazujúce 0-100 nm

Patria sem konzervy, mäso, alkohol, rafinovaný biely cukor, biela múka, rafinované potraviny, margaríny a pod.


Keby sme sa chceli pozrieť na túto problematiku z hľadiska acidobázickej rovnováhy organizmu a z hľadiska stráviteľnosti, tak čím ťažšie stráviteľné je jedlo, teda čím viac energie potrebuje organizmus na jeho spracovanie, tým z hľadiska acidobázicity smeruje jeho hodnoty viac ku kyslej hodnote. Jedným z príkladov je napríklad mäso, mäsové výrobky, mliečne výrobky, syry a obiloviny. Sami si dajte odpoveď na otázku, ako sa cítite po konzumácii mäsa? Máte pocit, že sa cítite lepšie alebo máte pocit, že vám je ťažko a vaše frekvencie klesajú?

Z uvedeného prehľadu vyplýva, že k udržaniu dobrého zdravia potrebujeme pravidelne 2-3 krát denne konzumovať potraviny 1. a 2. kategórie, občas si môžeme dovoliť potraviny 3. kategórie a úplne by sme sa mali vyhýbať potravinám 4. kategórie.

Určitú frekvenciu vykazujú aj pôvodcovia niektorých ochorení - vírusy a baktérie. Ich radiácia sa pohybuje od 310 do 600 nm. U rakoviny sa uvádza frekvencia okolo 480 nm. Podľa vedcov sa môžeme pred rôznymi ochoreniami uchrániť len v prípade, že si budeme udržiavať oveľa vyššiu frekvenciu, než majú vírusy, baktérie, teda v rozmedzí 650-700 nm. Platí pravidlo, že vyššia radiácia prekonáva nižšiu. Vysokú radiáciu si možno udržiavať správnym dýchaním, fyzickou aktivitou (cvičením, plávaním, behaním), psychickou stabilitou a konzumáciou potravín 1. a 2. kategórie.

Radiáciu potravín výrazne ovplyvňuje ich čerstvosť a úprava. Na ilustráciu: Zatiaľ čo biely rafinovaný cukor v obchode má 0 nm, cukor v repe pestovanej priamo v záhrade má radiáciu 800 nm, med od včelára má 850 nm, kúpený v obchode 0nm, mäso do 6 hodín po zabití v domácom chove - 650-1000 nm, mäso v obchode 0. Všetky konzervované a rafinované potraviny majú 0. Je zaujímavé, že namočené a v ústach dobre požuvané sušené ovocie - jablká, slivky, marhule, hrušky, hrozienka) dosahujú pôvodnú radiáciu ako čerstvé ovocie. Dokonca aj sušené byliny, ktoré vykazujú radiáciu 0, vo forme záparu, odvaru alebo macerátu dosahujú radiáciu 600-850 nm. Zelenina po vytrhnutí alebo vytiahnutí zo zeme rýchlo stráca svoju radiáciu, za 24 hodín sa zníži na 50 % a za 3 dni je 0.

Radiáciu potravín predovšetkým zeleniny, znižuje, ba až úplne ničí tepelná äprava. Výnimku tvoria zemiaky, celé obilie a strukoviny. Musíme ich ale konzumovať hneď po uvarení a nesmieme ich skladovať v chladničke a zase ohrievať, najhoršie je ohrievanie v mikrovlnnej rúre. Prijateľnou formou konzervácie je sušenie a mrazenie (zelenina, ovocie, byliny).

Dr. Valerie Huntová prekonala ďalšiu hranicu v medicíne a zdraví, vedeckým hodnotením, diagnostikou a liečbou bioenergetického poľa, resp. ľudskej frekvencie, ktorú popísala v knihe Infinite Mind: Science of the Human Vibrations of Consciousness (Nekonečná myseľ: Skúmanie ľudských vibrácií vedomia). Objavila, že vibrácie - "tie šmuhy, čo vidíš okolo tela, keď žmúriš očami"- sú také drobné, že majú iba niekoľko mikrovoltov a vyvinula prístroj, ktorý túto energiu v mikrovoltoch zmeria, je ako tieň, ale v mikroskopickom meradle je veľmi skutočný. So skúmaním začala už v 70. rokoch. Zistila, aký dôležitý vplyv má živá strava na ľudský organizmus a jeho radiáciu (môžeme povedať aj frekvencie a vibrácie) na vedeckej úrovni.

Záverom pripomeniem, že naše zdravie je závislé aj na príjme potravín, ktoré majú vyššiu radiáciu než náš organizmus. Tieto potraviny obsahujú aj dosť plnohodnotných bielkovín, nesaturovaných tukov, komplexných polysacharidov, vlákniny, enzýmov, minerálnych látok, stopových prvkov a biologicky aktívnych látok. V niektorých krajinách je dokonca možné zakúpiť spektrometer na meranie vitality potravín. Každý môže sám na sebe vyskúšať, či sa cíti po surovej strave lepšie a sviežejšie, než po varenej.

Vzhľadom na situáciu znečistenia životného prostredia na našej planéte, stresujúce prostredia, v ktorom žijeme, množstvo hypermarketov, dovozu potravín - aj ovocia a zeleniny z druhého konca planéty, keď si zoberieme kvalitu potravín a ich obsah vitálnych látok, je oveľa účinnejšie viackrát do dňa, každý deň, doplniť svoju stravu doplnkami výživy alebo náhradami jedla.

Veda je už tak ďaleko, že existujú doplnky výživy, ktoré svojou špeciálnou technológiou zachovávajú v spracovaných potravinách množstvo výživných látok, ktoré svojou radiáciou pomáhajú harmonizovať zdravie človeka, pokiaľ má daný človek sám záujem o takéto harmonizovanie. Má záujem si posilňovať svoju imunitu, kondíciu, vitalitu či dlhovekosť. Prírodné doplnky výživy nie sú syntetické. Pôsobia na organizmus synergicky. Závery si môže vyvodiť každý sám.