Čo nám prezradí metabolická analýza?

11.11.2019

Už dlhší čas sme na našom webe mali prestávku v uverejnení článku. Snažíme sa maximálne využiť čas na pomoc ľuďom, ktorí majú záujem o zmenu vo svojom živote. Rozhodli sme sa, že vrámci našej práce a zároveň aj hobby, ktorú vykonávame v našom Štúdiu zdravia, napíšeme pár postrehov a zaujímavostí. Skúste dočítať až do konca :-) 

Našou prácou je:

  • Osloviť potenciálneho človeka, ktorý by potreboval pomôcť (väčšinou je to ktokoľvek), pretože takmer všetci ľudia sú "podvyživení". Či sú to už tí obézni (aj keď to vyzerá tak, že nie) a aj tí lepšej postavy. Existuje však aj tzv. "skrytá obezita", kedy človek nevyzerá, že má nejaké problémy s nadváhou alebo množstvom tuku. Pochopiteľne, že sú medzi nami aj ľudské bytosti, ktoré sa snažia každodennou disciplinovanou prácou na sebe žiť Zdravý životný štýl, ktorého veľmi dôležitou súčasťou je kvalitná vyvážená výživa, i keď ich je drvivá menšina :-). Inšpirujú osobným príkladom druhých.
  • Opýtať sa ho, či má dostatok energie a vitality počas dňa a či by chcel zlepšiť svoju kondíciu. Pokiaľ súhlasí, pozveme ho na analýzu tela do nášho Štúdia zdravia.
  • Na základe telesnej (metabolickej) analýzy (podľa veku, pohlavia, výšky a fyzickej aktivity) zistím jeho/jej hmotnosť, percento tuku a svalov tela, mineralizáciu kostí, množstvo vody v tele a ďalšie údaje a samozrejme, prístroj vyhodnotí podľa údajov, o aký typ postavy človeka sa jedná, odmeriame telesné miery.
  • Na základe nameraných údajov je možné stanoviť predpoklad rizika ochorení, či je to už osteoporóza, metabolický syndróm, riziko upchatia lymfy a ciev, kožné ochorenia, kŕčové žily a prípadne ďalšie.
  • Pokiaľ má záujem, na základe týchto výsledkov navrhneme klientovi výživové poradenstvo a koučing životného štýlu.
  • Ak sa rozhodne pre dlhodobú spoluprácu, tak si stanovíme ciele, ktoré chce dosiahnuť (napr. znížiť % telesného tuku, regulovať telesnú váhu, zvýšiť množstvo svalovej hmoty...) a tým sa stáva členom Nutričného klubu, kedy je pozývaný na rôzne akcie ako napríklad ŠKOLA VÝŽIVY, DEŇ KLIENTA, DEŇ ROZVOJA a ďalšie podľa jeho výberu. Má možnosť pomôcť aj svojej rodine, priateľom, kolegom, známym. Má možnosť celistvého rozvoja svojej bytosti.
  • Následne navrhneme úpravu jedálnička, doplnenie stravy, vhodnú pohybovú aktivitu vzhľadom k jeho veku a telesným dispozíciám, môžeme s ním vykonať asistovaný nákup, kde mu vysvetlíme, čo si všímať na obaloch potravín, ak o tom nemá vedomosť, vedieme ho, pokiaľ má záujem aj v jeho osobnom rozvoji vzhľadom na stanovené ciele.
  • Má možnosť  využiť aj ďalšie benefity nášho Štúdia a to vrámci povzbudenia samoliečebných schopností organizmu a regenerácie (pre podvyživené telo) ponúknem možnosť doplnenia stravy špičkovými doplnkami výživy na prírodnej báze.
  • Vysvetlíme potrebu pitného režimu a doplnenie vyvážených raňajok s bielkovinami, ktoré sú najdôležitejším jedlom dňa, resp. starostlivosť o pokožku.
  • Objasníme nutričnú filozofiu a ako vplýva na zdravie: výživa - 80% (zloženie makroživín a potreba mikroživín), pohyb - 20%, 100% je postoj k svojmu telu a žiadne výhovorky :-)
  • Podstatné je dodržiavanie disciplíny aj čo sa týka pitného režimu, rozloženia denného režimu pre eliminovanie stresu. Malými krokmi je možné sa dopracovať k veľkým výsledkom.
  • Našou prácou je aj zúčastňovať sa odborných školení, ktoré absolvujeme pravidelne 5-6 x ročne aj na medzinárodnej úrovni a kde sú nám prezentované najnovšie vedecké výskumy v oblasti Zdravej výživy spoločnosťou, ktorá sa zaoberá výživou a je svetovou jednotkou v tejto oblasti. Je to najmä preto, lebo je nevyhnutnosťou pre nás poskytovať kvalitné služby.

Prečo sme sa rozhodli vykonávať túto prácu? 

https://www.viacenergieprezivot.sk/ 

Baví nás pomáhať iným, aby sa cítili lepšie a mohli viesť aktívny život. Nakoniec aj štatistické fakty dnešnej doby vyzerajú nasledovne:

  • Ministerstvo zdravotníctva SR a Úrad verejného zdravotníctva SR nedávno oficiálne vyhlásili, že obezitou a nadváhou trpí 61% obyvateľstva Slovenska vrátane detí, len zhruba 38 % obyvateľstva má optimálnu hmotnosť,
  • každý druhý Slovák umiera na srdcovo-cievne ochorenia,
  • každý 5. Slovák umiera na nejaký druh rakoviny (hrubé črevo vedie, nasleduje rakovina pľúc, chronická obštrukčná choroba pľúc, rakovina prsníka, žalúdka, pankreasu, pečene, prostaty) - ma Slovensku jej úmrtnosť na rakovinu druhá najvyššia v Európe, dokonca prevyšuje priemer OECD.

Zdroj: https://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php?title=Causes_of_death_statistics/sk 

Čo by tak asi mohlo byť príčinou uvedených úmrtí? Hlavnými rizikovými faktormi podľa štatistiky sú:

  • nevhodná strava - výživa,
  • vysoký tlak (pozn. nevhodná strava, negatívne emócie, nedostatok pohybu, stres, lieky)
  • fajčenie (zlozvyk, už deti v dospievajúcom veku fajčia),
  • vysoký BMI (obezita) - zlý životný štýl - strava, pohyb, postoj, lieky,
  • nedostatok fyzickej aktivity - zlý životný štýl,
  • vysoká hladina cholesterolu - zlý životný štýl - výživa,
  • vysoká hladina glukózy v krvi (cukrovka) - zlý životný štýl - výživa,
  • znečistenie ovzdušia - každý má možnosť začať od seba, svojou ekologickou stopou
  • užívanie alkoholu - tradície :) zvyky :( - žiaľ už deti v dospievajúcom veku popíjajú alkohol),
  • vystavenie sa olovu - s tým nenarobíme nič, iba tak, že budeme využívať pešobus, mestskú dopravu a verejné dopravné prostriedky a menej sa budeme navážať na automobiloch.

Keď zhrnieme dôvody, tak je to NEZDRAVÝ ŽIVOTNÝ ŠTÝL - bez zmeny VÝŽIVY, málo POHYBOVEJ AKTIVITY, POHODLIE a STRES.

Moja štatistika vyzerá nasledovne:

90 % odmeraných ľudí si myslí, že sa stravuje zdravo a sú prekvapení, keď sa dozvedia, čo sa im môže stať (nestraším, len analyzujem výsledky) - odpovede na to sú nasledovné: "telo má ísť do hrobu zhumpľované" alebo "rodina s tým nebude súhlasiť" alebo "už som starý (50 rokov), aby som niečo menil/a" ... Vyspia sa na to a život ide v starých koľajách.

50 % ľudí radšej navštívi lekára, liečiteľa alebo sa liečia sami tým, že si kúpia v lekárni vitamíny, o ktorých sa poradia s lekárom alebo lekárnikom.

20% odmeraných ľudí má záujem niečo zmeniť na svojich stravovacích návykoch a životnom štýle, resp. tvrdia, že áno.

5% niečo aj zmení na svojom životnom štýle, ale nepokračujú, pretože "už na to nemajú čas".

1% vydrží a má pozitívne výsledky, majú záujem na sebe trpezlivo pracovať a niečo zmeniť, aby sa dopracovali ku zdraviu a znížili riziká akýchkoľvek ochorení. Cítia sa dobre a sú vďační, že niečo vo svojom živote zmenili. Sú to väčšinou ľudia, ktorí majú zmysel života, nejaký cieľ, pozitívnu motiváciu svojich úmyslov a skutkov vnúčence alebo prácu, chcú pomáhať iným a dožiť sa vyššieho veku v zdraví a aktívne ...

Do ktorej skupiny by ste sa zaradili Vy?

Na našu otázku, pokiaľ už majú nejaké zdravotné problémy, či im lekár poradil, ako by sa mohli vyliečiť sú tri odpovede:

  • to bude genetika
  • do konca života budete musieť užívať tieto lieky, nedá sa nič robiť, ak chcete prežiť
  • držte diétu.

Na našu otázku, o akú diétu konkrétne sa jedná - nevedia odpovedať väčšinou, resp. mám jesť menej cukru, nemôžem mlieko... Pokiaľ im to aj lekár povedal, nepamätajú si to, resp. nepovažujú to väčšinou za dôležité.

(Prosím vás berte uvedený odstavec ako výpoveď ľudí, ktorí absolvovali u nás osobnú konzultáciu vrámci štatistických údajov - vzorka 290 ľudí.)

Radi by sme zhrnuli uvedené fakty:

  • Oveľa viac, než si niekto myslí je výživa dôležitá a tento fakt je podceňovaný z 90 % (nechcem v žiadnom prípade obviňovať lekárov, ale systém, ktorý tu jednoducho je a nekladie aj vo vzdelávaní lekárov túto tému na dôležité miesto - podľa mojich informácií len 1 semester počas celého medicínskeho štúdia - čiže závisí od toho ktorého lekára, ktorý ukončí vysokú školu, či sa bude vplyvom výživy na zdravie zaoberať).
  • Väčšina ľudí nehľadá spôsob ako sa uzdraviť, ale spoliehajú sa na systém, ktorý umožňuje neniesť zodpovednosť za svoje zdravie.
  • Veľmi málo ľudí chce prekonávať tradície a zlozvyky v stravovaní, nechápu dôvody, prečo by to mali urobiť, pretože nemajú informácie.
  • Veľmi málo ľudí má záujem o seriózne informácie v oblasti výživy, väčšina z nich je z časopisov, novín alebo internetu (len cca 5% informácií z internetu je pravdivých - tzv. "vygooglených") a sú nekompletné, necelistvé a mnohokrát môžu uškodiť viac ako pomôcť.
  • Veľmi mnoho ľudí sa vyhovára na finačnú situáciu a nedostatok času a viac kladie dôraz na to, že musia urobiť ešte množstvo vecí a zdraviu sa budú venovať na dôchodku (ak sa ho dožijú:( ), pričom si asi neuvedomujú, že len keď budú mať zdravie, môžu robiť aj tie ostatné veci. 
  • My nepoznáme hodnotu, ktorá sa môže vyrovnať cene Zdravia a Života, takže u nás výhovorky na finančnú situáciu neobstoja. Kto chce a má pozitívnu vôľu, nájde cestu. Kto nechce, hľadá výhovorky :-)
  • Napriek tomu, že je už verejne známe, že konzumácia mäsa a chov dobytka, výroba mäsových výrobkov má najväčší vplyv na zhoršenie zdravia a aj zaťaženia životného prostredia na Planéte Zem, nie je tento fakt akceptovaný verejnosťou (resp. väčšinou verejnosti je ignorovaný).
  • Znečistenie ovzdušia môžeme ovplyvniť zmenou vlastného životného štýlu, pokiaľ chápeme PREČO by sme to mali robiť. Keby každý začal od seba, aj životné prostredie by sa zmenilo.
  • Vedecké výskumy jednoznačne dokázali, že kvalitné rastlinné proteíny majú zásadný vplyv na zlepšenie zdravia obyvateľstva. Jednou z najnovších zaujímavostí v oblasti vedeckého výskumu sú štúdie Harvardskej a Bostonskej univerzity z tohoto roka. Bolo dokázané na vzorke 44 tisíc obyvateľov, že aj napriek tomu, že ľudia majú informácie minimálne posledných 10 - 15 rokov o mimoriadne zásadnom význame pravidelnej každodennej konzumácie kvalitných proteínov vo výžive, vyváženosti výživy aj z pohľadu sacharidov a tukov pre celkové fyzické aj psychické zdravie (neprekračovanie určitých limitov), aj napriek tomu tieto vedecky podložené odporúčania ignorujú a porušujú a teda ide o jasnú nedisciplinovanosť a nezáujem o vlastné zdravie. Ide o celosvetový fenomén zlepšovania výživy ľudí aj s vplyvom na životné prostredie. 
  • Podľa vedeckých štúdii Svetovej zdravotníckej organizácie WHO je dokonca v súčasnosti obezita považovaná za epidémiu 21. storočia (hodnota indexu telesnej hmotnosti BMI viac ako 25 v USA, u nás zatiaľ iba hodnota BMI 30). Ide o reálnou hrozbu rapídneho nárastu obezity aj v Európe s predpokladom do roku 2030. (Zdroj : https://europskenoviny.sk/2015/05/10/europa-bude-do-roku-2030-celit-epidemii-obezity/).
  • Genetika ovplyvňuje naše zdravie z 10% (max 30%) - nemôžeme ju ignorovať, ale môžeme zmeniť náš zdravý životný štýl a správanie tak, že sa neprejaví (...sú na to vykonané viaceré vedecké štúdie).
  • Kvalita pôdy je vplyvom "civilizačných" faktorov tak vyčerpaná, že rastliny pestované na takejto pôde a neskôr konzumované nami, jednoducho logicky nemajú dostatok živín (denne ich potrebujeme až 90) a je potrebné dopĺňať stravu kvalitnými výživovými doplnkami. 
  • Je faktom, že kvalita myslenia závisí zásadne aj od kvality výživy a kvality proteínov, ktoré každodenná výživa obsahuje, nehovoriac o tom, že kvalita proteínov vplýva aj na samotnú DNA a jej regeneráciu.
  • Psychosomatiku, depresívne stavy a psychologické či psychiatrické problémy tiež ovplyvňuje výživa a jej kvalita, ja keď to mnoho lekárov oficiálne nechce uznať. Vedecké výskumy popredných svetových univerzít vplyv kvality vyváženej výživy na schopnosť a úroveň myslenia jednoznačne preukazujú. 
  • Nevyhnutnosťou je začať už od detí, aby tehotné matky, dojčiace ženy a životný štýl rodiny ako takej bol príkladom pre dieťa do života. Nielen hovoriť o tom, ale žiť to ako vlastný príbeh v praktickom živote, nikdy nie je neskoro začať :-). Jednoduché malé kroky a pozitívne veci každý deň opakovať v rámci Zdravého životného štýlu - to sú veľké posuny v priaznivom vývoji :-).

Čo Vy na to? Chceli by ste vedieť, ako vyzerajú Vaše hodnoty?


© Andrea & Marian Svinčiak, www.viacenergieprezivot.sk, november 2019