Čo je to OKARA?

29.07.2020

V Japonsku, kde sa odjakživa aj tie najjednoduchšie a najskromnejšie jedlá konzumovali s veľkou úctou, sa pred slovo kara, ktoré znamená šupa, struk alebo obal, vkladá úctivá slabika o. O-kara znamená teda podľa toho "ctihodná šupka". Číňania ju nazývajú dieťa droždia tofu (tofu cha-tsu) alebo sójové droždie (tou-cha) alebo tofu hlava (tou-to), v protiklade k mäkému sójovému tvarohu, ktorý sa nazýva tofu mozog. Je takmer nemožné niektoré z týchto slov názorne preložiť do slovenčiny; výrazy ako sójová dreň, droždie, zbytok, usadenina a podobné nevystihujú plne toto vynikajúce jedlo.

Správne spracovaná, je okara chutná, zdravá potravina, ktorá hrá v japonskej tradičnej kuchyni významnú úlohu. Je ľahká, takmer vločkovitá, znáša sa s každým korením a je veľmi vhodná, aby poskytla svoju substanciu dusenej zelenine, polievkam, nákypom a šalátom.

Dôležitou zložkou okary je vláknina alebo balastné látky, ktoré v poslednom období boli uznané ako nevyhnutná súčasť vyváženej výživy. Vláknina je svojou povahou pre človeka nestráviteľná. Je zložená z uhľohydrátov, nachádzajúcich sa vo vonkajších vrstvách celého obilného zrna - otrubách, a v bunečných stenách zeleniny a strukovín. Bez zmeny prechádza celým tráviacim traktom človeka, pričom plní dve kľúčové funkcie: poskytuje balastné látky, ktoré regulujú činnosť čriev a tým zabraňujú zápche a pohlcuje škodlivé látky (včítane jedov zo životného prostredia) a urýchľuje ich vylučovanie.

Kojace matky si po stáročia cenia okaru, pretože zvyšuje kvalitu ich mlieka a podporuje jeho tvorbu. Je tiež tradičným liekom proti hnačke. Keď ju vložíme do malého sáčka a drhneme ňou nábytok, prírodné oleje obsiahnuté v okare pôsobia ako politúra, ktorá drevo ošetruje a sfarbuje na tmavo.

Z pol kila sóje sa dajú pripraviť suroviny na varenie a je ich toľko, že jeden človek má týždeň čo jesť a sú to rozmanité, zdravé a hlavne chutné jedlá z ktorých sa nepriberá.

Tofu - recepty na tofu sa dajú zohnať bežne na webe.  Chuť syra je veľmi jemná a je možné použiť aj koreniny. K tofu sa hodí napr. omáčka z petržlenovej vňate a ryža. Výborná je aj kombinácia tofu a huby. Dobré je len tak čisté, nakrájané ako syr,  posolené alebo so sójovou omáčkou Tamari a s paradajkou.

Okara - Nemci z nej robia fantastické fašírky. Tiež sa pridáva pri pečení do cesta. Okara je veľmi zdravá a výborne sa z nej chudne. I keď je to odpad, vznikajúci pri výrobe sójového mlieka, obsahuje množstvo výživných látok, bielkoviny a malé množstvo sójového tuku.

Sójová srvátka - Japonky sa v nej umývajú a zrejme vedia prečo.

1. Omladzuje pleť. Pôsobí proti vráskam.

2. Pre nás mužov má väčší význam, že je to skvelá voda po holení. Zastavuje prípadné drobné krvácania pri neopatrnom holení. Nedráždi a ukľudňuje pleť. Ocenia hlavne ľudia s citlivou pleťou. Kvalitu oproti bežne používaným kozmetickým prípravkom spoznáte okamžite.

3. Ak máte doma dieťa v puberte, tak by určite mohlo rozprávať čo všetko dokážu hormóny s pokožkou. Srvátka pomáha liečiť akné.

4. Je skvelá na stvrdnutú kožu chodidiel na patách.  A netreba ten kúpeľ aplikovať denne (stačí sporadicky). Je účinná na kvasinkové a plesňové ochorenia nôh. (Zapáchajúce nohy.)

5. Dá sa v nej umývať riad. (Kto by už ale v takomto zázrakom umýval riad.)

6. Je bez pachu, ale ani nevonia, hádam len trochu citrónovo.

7. Niektorí autori ju odporúčajú piť lebo je zdravá. Mne však nechutila.

Dôležité upozornenie. Ako tofu tak aj okara so srvátkou sa nesmú skladovať v chladničke dlhšie ako týždeň. Našťastie tofu, okara a srvátka sa dajú zamraziť. Tofu po zamrazení mení farbu. Po rozmrazení sa mu však vráti pôvodná.

Recept na sójové mlieko - v ďalšom článku .:)