BIELKOVINY

01.01.2018

Najdôležitejšou makroživinou sú proteíny.

  • Sú jedným z 3 kľúčových živín pre náš organizmus.
  • Sú pre náš život nenahraditeľné.
  • Tvoria súčasť každej bunky v tele, preto sú dôležité pre rast a obnovu zdravých buniek
  • Sú základným stavebným materiálom pre naše telo.

Prečo je proteín taký doležitý?

  • vytvára, buduje a regeneruje tkanivá
  • má vplyv na kožu a ďalšie orgány
  • ovplyvňuje fungovanie mozgu
  • podieľa sa a prispieva k udržaniu zdravých kostí
  • vyživuje, podporuje a tvorí rast svalov a šliach, budovanie svalovej hmoty
  • pôsobí ako enzým a hormón.

Dodáva nášmu telu aj určité množstvo energie po svojom rozložení.

Hlavným zdrojom energie sú sacharidy a tuky (17 kJ = 4 kcal z 1 g)

V krízových situáciách (k čomu sa radí aj nezdravé chudnutie) často poskytujú bielkoviny nevyhnutné kalórie potrebné pre fungovanie organizmu.

Pri konzumácii bielkovín dochádza k naštartovaniu metabolizmu (látková premena).

Dochádza k vyššej spotrebe energie (kalórií), pretože svaly fungujú ako spaľovňa tuu, aj keď sme v kľude. Čiže, aby sme svaly vybudovali, tak ku konzumácii bielkovín potrebujeme ešte cvičiť, mať pohyb, fyzickú aktivitu.

Koľko proteínu potrebujeme?

Všeobecne platí, že dospelý človek potrebuje priemerne 1 - 1,5 g na 1 kg váhy (hmotnosti) denne. Športovec priemerne 1,5 - 3 g. Je to veľmi všeobecné hľadisko, ktoré nezohľadňuje podiel svalovej hmoty. Zvýšenú potrebu proteínu majú deti a tehotné ženy, ľudia vyššieho vzrastu, muži viac ako ženy. Vyššie množstvo proteínu potrebujeme, keď cvičíme, športujeme, aby sa nám mohla budovať svalová hmota.

V akých situáciách potrebujeme navýšiť priemernú spotrebu proteínu?

Zvýšené množstvo proteínu je potrebné telu dodať

  • pokiaľ máme v tele zápalový proces, aby organizmus mohol vyrábať protilátky
  • keď máme zvýšenú fyzickú námahu, aby svaly mohli ľahšie regenerovať a predišli sme poškodeniu svalovej hmoty
  • keď potrebujeme stratiť nadváhu, preto, aby sme ochránili (nestrácali) svalovú hmotu, aby sme urýchlili metabolizmus, pretože dostatočne vybudované svaly majú schopnosť spaľovať kalórie
  • keď máme dostatok bielkovín, tak nemáme po nich skoro hlad, pretože majú väčší sýtiaci efekt (tzv. nás nenaháňa mlsná, takže aj zdravšie jeme) a príjemnejšie sa zhadzuje nadváha. Spomaľujú rýchlosť vstrebávania sacharidov - znižujú glykemický index jedla.

Pokiaľ nášmu organizmu nedodávame dostatočné množstvo proteínu v strave, je nútený ho získavať zo svalov a ďalších orgánov a telo nadmerne chudne.

Existuje rovnica: nedostatok proteínu = zlá kondícia organizmu.

Zdroje proteínov sú rastliny a živočíchy.

Výhodou živočíšnych je, že obsahujú aminokyseliny, ktoré si naše telo nedokáže samé vyrobiť. Hovorí sa im kompletné alebo plnohodnotné. Pri ich náročnom štiepení sa organizmus však vyčerpáva a vzniká mnoho odpadových látok (najmä kyselina mliečna, fosforečná, dusíčnany...), dochádza k preťaženiu tráviaceho systému. Prvými príznakmi je zápcha a hnačka. Môže dochádzať k úbytku vápnika, horčíka, zinku. Súčasne vzniká látka zvaná amyloid, ktorá sa ukladá v tkanivách a vedie k postupnej degenerácii.

Príliš mnoho živočíšnych bielkovín v strave vedie ku vzniku žlčníkových a obličkových kameňov, k odvápneniu kostí. Nehovoriac o prijímaní antibiotík, pesticídov, stresových hormónov pri zabíjaní zvierat.

Obrovskou nevýhodou je, že živočíšne bielkoviny obsahujú veľké množstvo tuku a s každým gramom proteínu v mäse prijímame zároveň 1,2 g tuku.

Keď konzumujeme živočíšne bielkoviny, tak radšej také, ktoré majú nižšie % tuku (chudé mäso, ryby, vajcia, bielky, netučné syry). Živočíšne bielkoviny by mali tvoriť maximálne 25-30% bielkovín a rastlinných 70-75% denného príjmu.

Rastlinné bielkoviny sú ľahko stráviteľné, sú takmer bez tuku, dostávame z nich aj celý rad vitamínov, minerálov a vlákniny. Nevýhodou je, že sú nekompletné, okrem sóje. Preto potrebujeme niekoľko druhov kombinovať spolu napr. strukoviny - hrach, šošovica, fazuľa + orechy, semená...

Príroda nám poskytuje mimoriadnu rastlinu a tou je SÓJA, ktorá je kompletnou bielkovinou.

Sójové bôby, sójové mlieko - výhody

  • je bez cholesterolu
  • pomáha telu uchovávať vápnik
  • znižuje riziko upchávania ciev
  • zabraňuje pôsobeniu voľných radikálov - chráni bunky pred starnutím
  • je ľahko stráviteľná.

Bielkoviny sa neukladajú do zásoby, preto je potrebné ich dodávať pravidelne v strave každý deň, najlepšie ku každému jedlu. Jednorázovo náš organizmus prijme a zabuduje 25 g vlákniny. Doba pokročila a čím ďalej tým viac lekárov už odporúča potravinové doplnky. Dôležité je, aby boli kvalitné a bezpečné. Tu máme možnosť využitia čistých produktov zo sóje.

Sója obsahuje predovšetkým vápnik, horčík, draslík, železo, ktoré pozitívne pôsobí na pamäť a vitamíny skupiny B, dôležité pre správnu funkciu nervového systému.