Ako na bipolárnu poruchu výživou? 5.

10.10.2021

Čo robia potraviny NEZDRAVÉHO TUCTU s vašim telom?

Vo štvrtej časti pokračovania sme v závere písali o "nezdravom tucte" potravín, ktorým je najlepšie sa vyhnúť, pokiaľ máme záujem zlepšovať nutričnú čistotu, hustotu a vyváženosť výživy.


1. Sladené raňajkové cereálie


Je ťažké si predstaviť niečo viac sabotujúce pre osoby s poruchou nálady, ako začať svoj deňmixom rafinovaného cukru a rôznych ďalších jednoduchých sacharidov. Stabilný krvný cukor výrazne zvyšuje pravdepodobnosť stabilných nálad, pokojnej energie a jasného myslenia, pozitívnych emócii a vyžarovania energie a chuti do života.

Cereálie sú jedným z najviac inzerovaných produktov a pravdepodobne aj najtoxickejším. Nenechajte sa zmiasť bláznivými tvrdeniami o vyrobených miliardách tovaru s cieľom presvedčiť vás, aby ste si kúpili najhoršie prázdne kalórie. Bludy radi metú ľudí, dokonca aj v školách sa dnes učia. 

Jedným z hlavným spúšťačov bipolarity je cukor a rafinované / jednoduché sacharidy sú jedny z najhorších vecí, ktoré by ste mohli jesť z hľadiska psychického aj fyzického zdravia, celistvej vitality a vyváženosti ľudskej bytosti.

Ak si nezapamätáte nič iné, preštudujte si nasledujúce 4 odseky pozorne - pochopíte spojenie bipolarita / cukor (a podľa toho sa môžete rozhodnúť, či zmeníte svoje stravovacie návyky) a uvidíte dramatické zlepšenie vo vašej schopnosti zvládnuť epizódy mánie a depresie alebo sa im dokonca vyhnúť. Toto potvrdzuje prax.


1. "Bipolárni pacienti majú tendenciu mať model reaktívnej hypoglykémie," v ktorom môžu ráno produkovať jednoduché uhľohydráty nadmerným zvýšením hladiny cukru v krvi, po ktorom nasleduje nadmerné zníženie . . . [čo vedie k] pocitu únavy, bolestí hlavy, prípadne podráždenosti. Na zmiernenie týchto symptómov pacienti často požijú viac uhľohydrátov. . . v skutočnosti však znižujú hladinu cukru v krvi . . . a pritom prijímajú mnoho ďalších kalórií. "

2. Čo myslia doktori Goodwin a Jamison pod pojmom "reaktívna hypoglykémia"?

Nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia) sa zvyčajne vyskytuje počas hladovania, ale reaktívna hypoglykémia je nízka hladina cukru v krvi, ktorá sa vyskytuje po jedle - zvyčajne jednu až tri hodiny po jedle. Medzi príznaky patria únava, depresia, úzkosť, podráždenosť, túžba po sladkom, zlá koncentrácia a zmätok, záchvaty paniky, neobratnosť, búšenie srdca, necitlivosť alebo studené končatiny a výbuchy zúrivosti. Znie vám niečo povedome?

3. Neexistuje spôsob, ako prerušiť súvislosť medzi nestabilnou hladinou cukru v krvi a nestabilnými náladami. Výživa sa nedá "vygumovať, či oddeliť od psychiky a celistvosti ľudskej bytosti". Keď vám stúpne hladina cukru v krvi, váš pankreas ide do preťaženia inzulínu a odčerpáva inzulín, aby mohol premeniť prebytočný cukor na uložený tuk. Tento nával inzulínu spôsobuje, že vaša hladina cukru v krvi klesá, čo sa u vás prejavuje ako únava, hnev a vyžaduje si telo ešte viac sacharidov. Keď sa vzdáte, skonzumujete viac cukru a celý cyklus sa opakuje. Neexistuje žiadny výstup z "húsenkovej" dráhy na cukor / náladu. Príliš veľa cukru spôsobuje, že sa cítite unavený. Príliš málo cukru spôsobuje, že sa cítite sa netrpezlivo a agresívne. Váš mozog vyžaduje relatívne nízku hladinu, ale neustály prísun cukru a ideálna rovnováha cukru / inzulínu klesá vo veľmi úzkom rozmedzí. Vhodné je sebapozorovanie ...

4. Bipolárni ľudia sú obzvlášť citliví, potrebujú ich ešte menej ako obvykle množstvá cukru na spustenie hypoglykemickej reakcie a zažívanie väčšie ako priemerné zmeny nálady, keď sa zvyšuje ich hladina cukru v krvi a padá. Namiesto toho, aby ste vystúpili z "húsenkovej" dráhy na cukor, ľudia s nábehom na bipolárnu poruchu "prenasledujú" svoj cukor v krvi a samoliečba s cukrovinkami, občerstvením a inými "zlými" sacharidmi. Toto je zacyklenosť, s ktorou treba skončiť.

Ak vám dávajú vyššie uvedené štyri body zmysel, pochopíte, prečo číslom jeden v "zozname hitov" sú sladké cereálie, ktoré sabotujú chémiu mozgu na úplnom začiatku vášho dňa.

Najlepším spôsobom, ako čeliť tomuto nebezpečnému cyklu, je:

• vyhýbať sa cukru

• jesť pravidelné objemove malé jedlá / občerstvenie každú hodinu

• jesť veľa bielkovín

• jesť veľa vlákniny

• zostať vždy hydratovaný

Sú všetky obiloviny zlé? Vôbec nie!

Ak MUSÍTE mať cereálie, potom sú dobrou voľbou tradičné ovsené vločky (nie sladený instantný druh plný umelých prísad), najmä ak zmiešate kopček proteínového prášku, orechy (vlašské, mandle a iné), semená (ľanové alebo chia) a celozrnné výrobky. Múdry spôsob, ako si ich vychutnať, je použitie jogurtu (originál grécky) alebo rastlinného mlieka, čím sa zvýši pomer bielkovín k sacharidom a celková výživová hodnota. Doplniť si takéto skvelé raňajky bobuľovým ovocím je úplne najlepšia voľba !!!


2. Sóda, "ovocné" nápoje, nealkoholické nápoje, ochutené kávy

Dozvedeli sme sa o predispozícii ľudí s bipolárnou poruchou na hypoglykémiu a zničujúce zvyšovanie výkyvov nálady v oboch smeroch. Vinníkom je najmä cukor. Už sme spomenuli aj to, že cukor pomáha ochudobňovať vaše telo o minerály, z ktorých mnohé sú nevyhnutné "neuro-živiny" - zložky potrebné pre zdravú chémiu mozgu a produkcia neurotransmiterov stabilizujúcich náladu?

Myslím, že začínate chápať - cukor a bipolárna porucha spolu nesedia. A teraz si predstavte, v čom spočíva nebezpečenstvo KVAPALNÉHO CUKRU - cukru, ktorý pijete DOPĹŇA cukor, ktorý jete. Výskum dokazuje, že sladké nápoje sú obzvlášť nebezpečné, ešte horšie ako keď ľudia konzumujú extra cukor.

Štúdia z American Journal of Public Health zistila, že u ľudí, ktorí pili dve plechovky sódy denne, je trikrát vyššia pravdepodobnosť depresie a úzkosti v porovnaní s tými, ktorí pijú menej. Výskum ďalších sladených nápojov by pravdepodobne priniesol ešte horšie výsledky, vzhľadom na vysoké množstvo obsiahnutého cukru. Napríklad ochutené kávové nápoje napr. Starbucks Jahody & Crème Frappuccino obsahuje kalórie a 120 gramov cukru.


3. Sladkosti, cukríky a iný rafinovaný cukor

Ak sú raňajkové cereálie, ktoré majú obrovské percento cukru, toxické pre ľudí bojujúcich s manicko-depresívnym ochorením, ako by ste teda opísali ich hlavný zdroj, ktorý pozostáva zo 100% cukru? Akékoľvek "čisté" jedlo z cukru, napríklad cukríky, sirup na palacinky alebo cukor vo vašej káve sú jednoducho prázdne kalórie, ktoré sú pohromou pre vašu energiu a celkové zdravie, ale nemajú absolútne žiadny výživový prínos.


4. Želé, džemy a zaváraniny

Je to to isté jedlo, len inak pomenované. Veľa týchto výrobkov sa propagujú ako diétne jedlá, buď preto, že sú sladené umelými sladidlami alebo preto, že neobsahujú žiadny "pridaný" cukor. Nedajte sa oklamať! Pravdepodobné následky pre hladinu cukru v krvi a vašej nálady sú stále NEGATÍVNE. Aj bez "pridaného" trstinového cukru sú to stále časované bomby na cukor v krvi, pretože ovocný cukor vo veľkej miere ako aj spracované ovocie spôsobí rovnaký náraz a úder.


5. Biely chlieb

Biely chlieb je vysoko rafinovaný jednoduchý uhľohydrát (sacharid), a aj to je cukor v zmysle archetypálneho "zlého" sacharidu. Niektoré výrobky nie sú nič viac ako prázdne kalórie, zatiaľ čo niektoré sú na tom o niečo lepšie, boli obohatené výrobcom, ktorý do niektorých pridal naspäť

vlákninu alebo užitočné živiny ako vitamíny alebo železo. Avšak, aj keď na poslednú chvíľu došlo k pokusu o zvýšenie výživovej hodnoty prostredníctvom niektorých prísad, biele pečivo je ďalší cukor v krvi a náladový sabotér, bez neho vám bude lepšie :-) V praxi biele pečivo a biely chlieb pri nadbytočnej konzumácii spôsobuje u ľudí s nábehom na bipolárnu poruchu dramatickejšiu rozladenosť a výkyvy nálad.


6. Nasýtené tuky a trans-tuky

Existujú dva dôležité dôvody, prečo sa týmto nezdravým tukom vyhnúť. Prvý je, že poškodzujú mozog, narúšajú mozgovú chémiu a hrajú s nimi chaotické nálady, to všetko vašu chorobu ešte zhoršuje, ale namiesto toho môžete konzumovať "dobré tuky", ako sú omega-3, ktoré vám skutočne pomôžu.

Druhým je celkový vplyv na fyzické, nie duševné zdravie.

Tak sa zdá, že mať bipolárnu poruchu je ako fajčiť. Dramaticky zvyšuje riziko predčasnej smrti, najmä na srdcové choroby, respiračné choroby, mŕtvica a cukrovka. Tento výskum je založený na akomplexný prehľad 17 vedeckých štúdií zahŕňajúcich viac ako 331.000 pacientov. Tieto štúdie naznačili, že existuje riziko predčasného úmrtia na chorobu - bol pre bipolárnych pacientov od 35 percent do 200 percent vyšší ako u všeobecnej populácie. Toto poznanie je strašidelné a depresívne a čísla sú skutočne ohromujúce. Všetko sú to však choroby, ktoré vyplývajú z nesprávnej výživy, zlého životného štýlu a niektoré jednoduché preventívne stratégie pomáhajú.

Bipolárna "diéta" je navrhnutá tak, aby stabilizovala nálady bez toho, aby ste prešli do mánie. Súčasne chráni pred srdcovými chorobami, chorobami dýchacích ciest, mozgovou príhodou a cukrovkou. Dnes už každý vie, že nasýtené tuky a srdcové choroby spolu úzko súvisia. Avšak, aj napriek tomu, že nasýteným tukom by sme sa mali vyhnúť, veľmi minimálna spotreba (menej ako% z celkového príjmu kalórií) je bezpečná.

Naproti tomu trans-tuky sú takým významným prispievateľom srdcovocievnych ochorení, že by sa malo zakázať ich používanie aj na národnej úrovni.

Podľa zdravotných úradov trans-tuky nemajú žiadnu výživovú hodnotu a predstavujú také vážne zdravotné riziko, že neexistuje bezpečná úroveň spotreby. Jedna významná štúdia dospela k záveru, že "že trans-tuky zvyšujú riziko [ischemickej choroby srdca] viac ako ktorákoľvek iná makroživina ".


Niet pochýb o tom, že nasýtené tuky a tuky sú hlavnými prispievateľmi fyzických chorôb, ktoré zabíjajú ľudí s bipolárnou poruchou neúmerne vysokými číslami. Čo však s ich účinkami na náladu?

Aby náš mozog správne fungoval, musí byť "mastný, vláčny a tekutý". Zdravé tuky, ako sú omega 3 a olivový olej, sú na to veľmi dobre. Vďaka trans-tukom je však mozgové tkanivo tuhé a nepružné. Určite ste si všimli, že trans-tuky majú v chlade tuhú konzistenciu a v teple stekutejú. A je to tak - oni skutočne menia bunkové membrány mozgu. Ďalším problémom je, že trans tuky sa hromadia v mozgu a vytláčajú dobré tuky, najmä DHA. Kritický neurotransmiter dopamín je potom vyčerpaný, čo vedie k depresii a kognitívnym poruchám. Stručne povedané, "zlé" tuky nielenže mozog poškodzujú a zároveň znižujú množstvo "dobrých" tukov v mozgu, znásobujú problémy s nízkou náladou a zahmleným myslením. (Môžete si o tom prečítať podrobnejšie v Brain-Building Nutrition od Michaela A. Schmidta.)

Okrem toho, že má taký negatívny a priamy vplyv na našu chémiu mozgu, je tu tiež problém s tým, ako môžu "zlé" tuky ovplyvňovať inzulín. Ukázalo sa že "zlý" tuk, podobne ako cukor, spôsobuje, že sa naše telá stanú rezistentnými na inzulín. Výskum ukazuje, že strava s viac ako 37 % tuku spôsobuje inzulínovú rezistenciu. Skutočne dôležité zistenia sú však také, že je to KVALITA a NIE MNOŽSTVO tuku, na ktorom záleží. Zistilo sa, že keď subjekty výskumu spotrebovali menej ako 37 % denných kalórií z tukov, tak nasýtené tuky zvyšujú inzulínovú odpoveď, zatiaľ čo monosaturované tuky (napríklad olivový olej) to znížil. Jesť zdravé tuky vás ochráni pred prechodom na "inzulínovú rezistenciu", čo zase predchádza fyzickým problémom, ako je cukrovka, vysoký krvný tlak a obezita a psychické a emočné problémy spôsobené zrútením glukózy, ako je depresia, hnev, zahmlený úsudok a chabé myslenie. Nasýtené tuky naopak podporujú nadbytok inzulínu a všetky fyzické a psychické problémy, ktoré s tým súvisia.

Sebaúcta zahŕňa aj prístup k životu a podpore Zdravia, prevencie, vitality, kvality fyzického tela a celej bytosti. Nejde o snahu o dokonalosť. Tá nie je dosažiteľná na 100 percent nikdy. Ide o tvorenie lepšej verzie seba, je to celoživotné umenie. Prax prináša výsledky, keď je vôľa a sebakontrola, vnútorná iniciatíva ...

A v dnešných časoch je sebaúcta a ochrana princípov života o to viac dôležitá. Nech sa darí :-)

V ďalšom článku pokračujeme, druhou šesticou nezdravého tuctu ...

Pripojte sa do našej FB skupiny a dozviete sa viachttps://www.facebook.com/groups/lepsiazdravsisvet  


© Andrea Svinčiak, www.viacenergieprezivot.sk, október 2021

© Marian Svinčiak, www.viacenergieprezivot.sk, október 2021