5 spôsobov ako znížiť viscerálny tuk

09.03.2022

Obezita je závažný zdravotný problém charakterizovaný nadmerným hromadením telesného tuku. Kedykoľvek je energetická bilancia pozitívna (spotrebujete viac kalórií, ako vydáte), bude sa zhromažďovať ako tuk (známy aj ako "tukové tkanivo"). Tukové tkanivo je možné hromadiť v ktorejkoľvek časti tela, no zdraviu najviac škodí práve viscerálny tuk uložený v páse.

Viscerálny tuk nachádzajúci sa v blízkosti pečene, pankreasu, obličiek a čriev bude pôsobiť ako druh cudzieho telesa. Imunitný systém tela to interpretuje ako niečo, čo by tam nemalo byť. Je najčastejšou príčinou cukrovky 2. typu, zmien krvných tukov a hypertenzie. Všetky tieto patológie sa nazývajú "metabolický syndróm", ktorý je zodpovedný za zníženie kvantity a kvality života. Okrem toho s viscerálnou obezitou súvisí aj tvorba žlčníkových kameňov, stukovatenie pečene, spánkové apnoe, zmeny pamäti v dôsledku veku a dokonca aj niektoré druhy rakoviny. Tieto stavy môžu vzniknúť aj z iných dôvodov, takže riešenie obezity nemusí nevyhnutne znižovať alebo eliminovať zdravotné riziko.

Existuje množstvo nástrojov na diagnostiku a meranie viscerálnej obezity, vrátane ultrazvuku, počítačovej tomografie a ďalších. Najjednoduchším meraním je obvod pása. Dnes je meter ešte dôležitejší na odhad niečieho zdravotného stavu ako mierka.

Na správne meranie obvodu pása, keď jednotlivec stojí, by sa mal použiť najväčší obvod medzi posledným rebrom a hrebeňom bedrovej kosti (najvrchnejšia časť bedra). U mužov by priemerný pás nemal merať viac ako 94 cm. Pre ženy je odporúčané maximum 80 cm. Kedykoľvek sú tieto čísla vyššie ako 94 cm u mužov a 80 cm u žien, existuje veľmi vysoké riziko vzniku cukrovky alebo kardiovaskulárnych ochorení.

Osvojenie si zdravého a aktívneho životného štýlu je najefektívnejším spôsobom riešenia viscerálnej obezity. Odborníci na výživu a zdravie odporúčajú:

  1. Pravidelné aeróbne a anaeróbne cvičenie vrátane chôdze, tanca, plávania a bicyklovania čo najčastejšie.
  2. Zvýšená spotreba vysokohodnotných bielkovín (sója, vajcia, chudé mäso a srvátka).
  3. Zahrňte do svojej každodennej stravy dobré zdroje vlákniny, vitamínov, minerálov a fytonutrientov s antioxidačnými vlastnosťami. Dobré sacharidy, tie s nízkym glykemickým indexom, sú tiež veľmi dôležité.
  4. Vyhýbajte sa nadbytočným kalóriám z jednoduchých cukrov, sladených nápojov a mastných jedál.
  5. Nakoniec si pamätajte, že pravidelný pitný režim, kontrola stresu a dobrý spánok sú tiež dôležité v boji proti viscerálnej obezite.

Podporte svoju pohodu a pás dodržiavaním týchto tipov, pripojte sa  k nám a dozviete sa ešte viac.


Andrea Svinčiak, www.viacenergieprezivot.sk